Hirtelen megtáltosodott a NAV

Novemberben megtáltosodott a NAV, A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóságának munkatársai állnak új járőrautóik előtt 2013. április 9-én.
Vágólapra másolva!
Több nagy összegű áfacsalást is leleplezett a NAV, mióta Horváth András megvádolta az adóhatóságot azzal, hogy nem tesznek meg mindent az ilyen ügyek felgöngyölítéséért. Az elmúlt hónapban három nagy hálózatra is lecsaptak, és a jövedelmüket évek óta dugdosó vállalkozókat is elkaptak, miközben a bejelentést megelőző egy hónapban egy kutyatenyésztő volt az egyik legnagyobb fogás. 
Vágólapra másolva!

Álmosan telt az október a Nemzeti Adó- és Vámhivatal áfacsalásokat felderítő csoportjainál, ha a munkájukat a nyilvánossághoz is eljuttatott beszámolóik alapján próbáljuk megítélni. Az első sikerig október 21-ig várni kellett, akkor jelentették be, hogy 23 millió forintos adóhiányt állapítottak meg egy somogyi kutyatenyésztőnél. A tenyésztő külföldre adta el az állatokat, és a bankszámlájára érkező vételárak után nem fizetett adót.

Pár nappal később nagyobb visszaélésről adtak hírt: két azonos tulajdoni hátterű cég zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek létrehozására vett fel több mint félmilliárd forintnyi állami és uniós támogatást, de a termelést nem kezdték el. A NAV költségvetési csalás gyanúja miatt kezdett el nyomozni. Cikkünk megjelenése után a NAV azt közölte, hogy ezeken túl októberben hírt adtak két félmilliárd forintos adócsalás leleplezéséről is. (Cikkünkhöz az MTI Hírarchívumban kerestük a közleményeket október 8. és december 5. között. Az egyik félmilliárd forintos áfacsalásról szóló közleményt megtaláltuk, azt október 2-án adták ki, ezért nem került be a cikkünkbe.)

Ehhez képest sokkal több sikerről adtak hírt azóta, hogy Horváth András volt NAV-os munkatárs november 8-án azzal állt a nyilvánosság elé, hogy évek óta ezermilliárdos áfacsalások történnek az adóhivatal asszisztálása mellett (a bejelentést és az áfacsalási ügy fejleményeit ebben a cikkünkben követheti nyomon).

A novemberben feltárt vagy befejezett ügyek nem mindegyikében volt olyan bonyolult a csalási rendszer, mint amilyenekről Horváth beszámolt. November 10-én hajnalban egy dunakeszi áruház parkolójában húsokat pakoló kamionosokra csaptak le. A NAV szerint a számla és eredetpapírok nélkül érkező húsokért készpénzben fizettek, és több olyan nagy magyar cég is érintett az ügyben, amelyeknél korábbi vizsgálatok során már kiderítették, hogy nem adnak be áfabevallást. A hús külföldről érkezett, a magyar cégek pedig a NAV szerint egy európai csalási lánccal dolgoztak össze.

Rajtaütöttek több olyan vállalkozáson is, ahol ugyan nagy tételben, de egyszerű adócsalást folytattak. Egy őrzés-védelemmel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó tatabányai cég esetében kétéves nyomozással derítették ki, hogy 3,7 milliárd forint adót és egyéb járulékot csaltak el az államkasszából. Hozzájuk hasonlóan a megszerzett bevételeit titkolta el az a plasztikai sebész is, aki a NAV szerint több százmillió forintnyi adóval rövidítette meg az államkasszát.

Lefüleltek viszont két olyan hálózatot is, amelyek a Horváth által ismertetett körbeszámlázós módszerrel csalták el az áfát. November 29-én Nyíregyházán jelentették be, hogy lelepleztek egy több mint húsz cégből álló hálózatot, amelynek tagjai ipari olajat forgalmaztak úgy, hogy nem fizették be utána az általános forgalmi adót, viszont szövevényes számlázási rendszerük eredményeként voltak olyan cégek, amelyek visszaigényelték, így összesen több mint nyolcszázmillió forint kárt okoztak az államnak.

Lebuktattak egy adócsaló bolthálózatot is, amelynek tagjai Nyugat-Európából hozták a mosó- és tisztítószereket, háztartási eszközöket, kávét, de áfát nem fizettek utánuk, így a versenytársaiknál jóval olcsóbb áron kínálták az árut. Az áfafizetést úgy tudták elkerülni, hogy bonyolult számlázási hálózatot hoztak létre.

A NAV novemberi eredményei nemcsak az októberi jelentésekhez képest tűnnek jónak, hanem az Origo korábbi gyűjtéséhez képest is: akkor 2010-ig visszamenőleg vizsgáltuk át a NAV közleményeit, és összesen 22 olyan esetet találtunk, amikor az adóhatóság fiktív számlákkal, áfacsalással, szabálytalan áfa-visszaigénylésekkel kapcsolatban gyanúsított meg vállalkozókat, vagy kezdett nyomozást.

Megkerestük a NAV-ot, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy novemberben több ügyet sikerült felderíteni vagy befejezni, mint a korábbi hónapban. Az adóhivatal sajtóosztálya előbb türelmet kért ahhoz, hogy a pontos kimutatásokat elkészítsék, informálisan csak annyit mondtak, hogy a novemberi akcióknak nem volt közük Horváth András bejelentéseihez.

Csütörtökön délután elküldték az összesítésüket, miszerint októberben és novemberben is három-három olyan áfacsalásos ügyről adtak ki közleményt, amelyekben büntető eljárás zajlik vagy zajlott a NAV-nál. Hogy melyek voltak azok az októberi ügyek, amelyek nem szerepeltek a cikkünkben, az egyelőre nem derült ki, de felajánlották, hogy ha szeretnénk elolvasni azokat, egy előre egyeztetett időpontban megtehetjük a NAV Bűnügyi Sajtóirodájában. (Cikkünkben a Horváth András bejelentése előtti és utáni egy hónapot, azaz az október 8-tól csütörtökig tartó időszakot vizsgáltuk, a közleményeket az MTI Hírarchívumából kerestük ki.)

A NAV összesítéséből kiderül, hogy az adóhivatal havonta 1-5 adócsalásos ügyről ad ki közleményt, de idén két olyan hónap is volt, amikor nem adtak ilyenről tájékoztatást. Az elmúlt két évhez képest idén egyelőre még kevesebb ilyen közeményük volt: 2011-ben összesen 38, 2012-ben 26 ilyen ügyről számoltak be, idén összesen 21 közleményt adtak ki. A táblázathoz mellékelt levelükben meg is jegyzik, hogy "mint látható, a felsorolt közlemények nem egyenlően elosztva kerülnek nyilvánosságra, mint ahogy a büntetőügyek nyomozása sem a naptárhoz igazodik. Van, hogy egy ügy hetek alatt, és van, hogy évek alatt jut olyan stádiumba, hogy nyilvánosságra tárható információkkal tudjunk szolgálni". Megjegyzik azt is, hogy a NAV sajtókommunikációja épp olyan összetett, mint a szervezet, működését törvények, és nem belpolitikai események határozzák meg.

(A NAV már cikkünk megjelenése előtt elküldte nekünk az összesítést és a válaszait, de ezt saját hibánkból csak cikkünk megjelenése után vettük észre, így az erről szóló rész csak megjelenés után került be a cikkünkbe. A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.)