A Kúriának sem tetszett Rogán nyilatkozata

Vágólapra másolva!
A Magyar Bírói Egyesület után most a Kúria elnöke is megszólalt Rogán Antal Eva Rezesovával kapcsolatos nyilatkozata miatt. Handó Tünde pedig bátorságot kívánt a bíróknak, hogy szembenézhessenek a munkájukat ért méltatlan megjegyzésekkel.
Vágólapra másolva!

Fel kell lépni minden olyan nyilatkozattal szemben, amely alkalmas arra, hogy az eljárások befolyásolásának látszatát keltse – mondta Darák Péter, a Kúria elnöke. Darák a most kinevezett bírósági fogalmazók, titkárok, bírák és bírósági vezetők számára rendezett ünnepségen csütörtökön azt is leszögezte: a bírák soha nem hagyhatják magukat befolyásolni.

Darák feltehetően Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetőjének az Eva Rezesová-ügyben tett keddi nyilatkozatára reagált. Rogán kedden videós üzenetben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovák nőt házi őrizetbe helyezték, és törvénymódosítást helyezett kilátásba, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a harmadik hatalmi ágnak megfelelő ellensúlyt kell képeznie a törvényhozással és a végrehajtó hatalommal szemben, továbbá a bíráknak a tudás, a tisztesség és a pártatlanság mellett bátorsággal és méltósággal is kell rendelkezniük, hogy szembenézhessenek a munkájukat ért támadásokkal, méltatlan megjegyzésekkel.

Szerdán a Magyar Bírói Egyesület is közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.