Százmilliós bírságok a rezsicsökkentés miatt

Vágólapra másolva!
Hét szolgáltató nyolc szabályszegése miatt indultak eljárások. Már vannak jogerős ítéletek is.
Vágólapra másolva!

Több száz fogyasztóvédelmi eljárás indult az idén közműszolgáltatók ellen a rezsicsökkentés elmulasztása, hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A cégeket emiatt több száz milliós bírsággal sújtották – közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a számlaképre vonatkozó előírásokat hét szolgáltató összesen nyolc esetben szegte meg az idén. Rájuk emiatt – a már jogerős döntés alapján – 56,5 millió forint büntetést szabtak ki.

Németh Szilárd felidézte azt is: kilenc szolgáltató ügyében első fokon már lezárult az eljárás amiatt, hogy a rezsicsökkentésből eredő megtakarításról nem adtak megfelelő tájékoztatást. Ha jogerőre emelkedik a döntés, összesen 560 millió forint kötbért kell kifizetniük.

Közölte továbbá, hogy a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatban 872 egyedi bejelentés is érkezett, amelyből 766 zárult le, összesen 330 millió forintos büntetéssel.