Vona nélkül nincs miniszterelnök-jelölti vita

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a választási bizottság az ATV-t és a Népszabadságot amiatt, hogy kizárták a Jobbikot a választási vitaműsorukból.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az esélyegyenlőség alapelvét sértette meg az ATV és a Népszabadság azzal, hogy olyan vitákat hirdettek a honlapjukon, amelyeken a Jobbik szakpolitikusai illetve miniszterelnök-jelöltje nem vehetnek részt, írja az Atv.hu A televíziótársaság és a Népszabadság fellebbez a határozat ellen, a tervezett vitákat megtartják, közölték.

Az NVB azt állapította meg, hogy a meghirdetett szakpolitikai és miniszterelnök-jelölti vitára a pártlistát állító jelölőszervezetek közül csak háromnak (Fidesz–KDNP, LMP, MSZP–Együtt–DK–PM–MLP) a képviselőit hívták meg, ugyanakkor a felhívásban egyértelműen kizárták annak a lehetőségét, hogy a Jobbik a választási műsorokban megjelenhessen.

A bizottság álláspontja szerint a jelöltek és a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét a médiában való megjelenés során is biztosítani kell. A testület szerint ez azt jelenti, hogy ha egy médiaszolgáltató politikai műsort szervez, akkor az azonos helyzetben lévő jelölteket, jelölőszervezeteket azonos elbírálásban kell részesítenie, áll az Atv.hu cikkében. A bizottság szerint így ha a médiaszolgáltató az országos listát állító jelölőszervezetek egy részét politikai műsorra hívja, akkor a többi, országos listát állító szervezetnek is biztosítania kell hasonló lehetőséget.

A testület eltiltotta a jogsértéstől a tévét és az újságot. Több tag bírság kiszabására is javaslatot tett, ám végül ez a javaslat nem kapott többséget az ATV közlése szerint.