A korrupciós botrányok uralják a kampányt

Vágólapra másolva!
A főbb kereskedelmi televíziók vagy a kormánypártokhoz kötődnek, vagy csak szórakoztató műsorokat közvetítenek, a kormányt érő valódi kritika lehetősége erősen leszűkült. Többek között ezt állapították meg a Magyarországra küldött nemzetközi választási megfigyelők, akik szerint a kampány márciusban felerősödött és a korrupciós ügyek uralják.
Vágólapra másolva!

Kiadta félidős jelentését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziója. A megfigyelők még március elején érkeztek Magyarországra, hogy figyelemmel kísérjék az áprilisi országgyűlési választás menetét.

A jelentés felidézi, hogy április 6-án mintetgy 8 millióan járulhatnak az urnákhoz, hogy megválasszák a következő négy év parlamenti képviselőit. A módosított választási rendszer eltörölte a második fordulót, és a korábbi 386-ról 199-re csökkentette a parlamentbe bejutó képviselők számát. A Fidesz-KDNP kormány számos törvényt fogadott el az elmúlt négy évben, köztük az új alkotmányt, és az új választási törvényt, ez azonban nyilvános konzultáció és az ellenzékkel való valódi párbeszéd nélkül történt - írják a megfigyelők.

A kampány hivatalosan február 15-én kezdődött, a kormánypártok azóta folyamatosan azt kommunikálják, hogy a szavazóknak április 6-án a jövő (Fidesz-KDNP) vagy a kommunista múlt között kell választaniuk. A baloldali összefogás kampányának középpontjába a demokrácia helyrehozását emelte, többek között népszavazást ígérnek a paksi bővítésről, A Jobbik a biztonsági kérdésekre helyezi a hangsúlyt és nacionalista javaslatokkal kampányol, közben pedig roma-ellenes és antiszemita retorikát alkalmaz.

A megfigyelők szerint a kampány jelentősen felerősödött márciusban, egyre inkább az állítólagos korrupciós ügyek kerültek a középpontjába. Az ellenzék szerint a Fidesz egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtett, hogy állami hirdetésekkel szórta tele a médiát, és civil szervezeteket használt fel a kampányban. A Fidesz arra hivatkozik, hogy ezek nem kampányhirdetések, hanem társadalmi célú reklámok.

A megfigyelők úgy látják, hogy a piacvezető kereskedelmi tévécsatornák vagy a kormánypártokkal állnak kapcsolatban, vagy kifejezetten csak a szórakoztató műsorokat adnak, ami erősen leszűkíti a kormányoldalt érő kritikák lehetőségét. Aggódnak jelentésükben a Magyar Távirati Iroda és a Médiatanács politikai függetlensége miatt is.

Szintén problémaként hozzák fel a Büntető törvénykönyv módosítását, ami miatt akár három évig tartó szabadságvesztés is járhat annak, aki rágalmazó videó- vagy hangfelvételt tesz közzé. Ez utóbbi jelentősen visszaveheti az oknyomozó újságírók munkáját az EBESZ-megfigyelők szerint.