Nem lesz összefogás Budapesten - vagy mégis lesz?

MSZP gyűlés az MSZP székházban Budapesten 2014. augusztus 8-án második, nem lesz összefogás
Kunhalmi Ágnes
Vágólapra másolva!
Az MSZP miatt nem jöhet létre Budapesten széles körű ellenzéki összefogás - állítja az Együtt-PM. A pártszövetség arra jutott, nem vitáznak tovább a szocialistákkal, és inkább önállóan indul a választáson. Az MSZP-ben értetlenül fogadták az Együtt-PM bejelentését, mondván: közel volt a megállapodás. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke szerint lesz is.
Vágólapra másolva!

Az Együtt-PM szerint a szocialisták sodorták veszélybe a DK-val tető alá hozott hárompárti megállapodást, amely az őszi önkormányzati választáson a koordinált együttműködésről szólt. Ez alapján 16 kerületben közös polgármesterjelöltet indítottak volna, Falus Ferenc pedig közös főpolgármester-jelölt lett volna. Az Együtt-PM döntése úgy tűnik végleges, ám az MSZP szerint lesz azért még megállapodás.

A szocialistákat okolják

"Az Együtt-PM Szövetség sajnálattal veszi tudomásul, hogy az MSZP nem fogadta el a megállapodás-tervezetet, amelyben az Együtt-PM és a DK már egyetértett" - tudatta közleményében az Együtt-PM, hozzátéve: így ők önállóan indulnak Budapesten, és önállóan kötnek kerületi szintű megállapodásokat.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke: megunták a vitát a partnerek Fotó: Szabó Gábor

A pártszövetség utalt rá, hogy az MSZP budapesti küldöttgyűlése a múlt héten olyan változatát fogadta el a megállapodásnak, amely több ponton szembement a DK és az Együtt-PM érdekeivel. Ahogy írták, "ezzel a szocialisták veszélybe sodorták az ellenzéki erők budapesti megerősödését", és így lehetnek olyan nyerhető kerületek is, amelyekben több ellenzéki polgármesterjelölt áll szemben a Fidesz jelöltjével.

Az Együtt-PM jelezte: eltökéltek abban, hogy a "korrupt fideszes városvezetőkkel szemben több, új, ellenzéki polgármester legyen a fővárosban". Eddig egy átfogó szerződés megkötésére törekedtek, mostantól viszont saját kerületi szintű megállapodások megkötésén dolgoznak. A főpolgármester-jelölt személyét illetően az Együtt-PM továbbra is Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost támogatja.

Szigetvári: Komolyan gondolják

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke kedd este a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában kijelentette: ahol nem volt vita, marad a megállapodás, de ahol az MSZP belenyúlt az egyezségbe, ott külön indulnak, így Angyalföldön, Zuglóban és Óbudán is. Hozzátette: Újpesten és Kispesten, vagy ahol győzelmi esélye van az MSZP-nek, nem indít ellenjelöltet az Együtt-PM, de ahol még a létezésüket is kétségbe vonják, mint például Angyalföldön, ott indulnak. Még az is előfordulhat, hogy polgármesterjelöltet is állítanak Tóth Józseffel szemben a XIII. kerületben.

Hétfőn még volt remény

Hétfőn még volt remény arra, hogy az MSZP megegyezik a vitás kérdésekben a DK-val és az Együtt-PM-mel a néhány, a szocialisták által újranyitott kerületben. Ahogy az Origo beszámolt róla, az V. kerületben, Zuglóban és Kőbányán is birkóztak még hétfőn egymással a pártok, hogy elsimítsák az ellenzéki összefogás útjában álló nézeteltéréseiket.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM, Kunhalmi Ágnes, az MSZP és Molnár Csaba, a DK részéről a múlt héten még arról beszéltek: lényegében már megegyeztek Forrás: Szabó Gábor

Az Együtt-PM szerette volna még hétfőn lezárni a tárgyalásokat, de a szocialisták már aznap közölték, hogy nem biztos, hogy ez sikerül. Információink szerint eközben egyre türelmetlenebbül szemlélte az eseményeket a DK is, végül az Együtt-PM kedd délelőtti elnökségi ülésén dőlt el, hogy a pártszövetség inkább kiszáll az egyre reménytelenebbnek tűnő egyezkedésből, és önállóan indul a választáson.

Kunhalmi: Lesz megállapodás

Lesz megállapodás a baloldalon, a háromszázból már csak két önkormányzati körzetről vitatkoznak - mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke kedd este. Kunhalmi az ATV híradójának úgy nyilatkozott, hogy az előre eltervezett mederben zajlanak a tárgyalások a választókerületekben, helyi szinten.
Kunhalmi szerint "lesz megállapodás, a baloldalon sem kell aggódni. Ezek a kompromisszumok fogják bebizonyítani a baloldalon és a három fél között, hogy fel vagyunk készülve mindarra a kihívássorozatra, amit a Fidesz akadályként gördít elénk".

Kapkodják a fejüket az MSZP-ben

Az Együtt-PM bejelentését már napközben értetlenül fogadták sokan a szocialista pártban. A még nyitott kérdések rendezésével a szocialisták szerint legkésőbb szerdára megszülethet az egyezség, így a budapesti pártszervezetben csak kapkodták a fejüket az Együtt-PM önálló indulásról szóló közleményére. Szocialista forrásaink emlékeztettek, hogy az Együtt-PM és a DK kerületi szinten a hétvégén még leült tárgyalni az MSZP-vel, tehát meg akartak állapodni. Ekkorra a közös főpolgármester-jelöltről sem volt vita, hiszen az MSZP-s Horváth Csaba visszalépett, és biztosította támogatásáról Falust.

Horváth Csaba sem állt a megegyezés útjába: visszalépett Falus Ferenc javára Fotó: Szabó Gábor

A hétvégén és hétfőn folytatott egyeztetések nyomán szocialista forrásból úgy tudjuk, az MSZP engedett, és hétfő estére már a polgármesterjelöltekben nem volt vita. Bár a helyi MSZP ragaszkodott ahhoz, hogy az V. kerületben Steiner Pál volt polgármestert indítsák, végül elfogadták, hogy az Együtt-PM-es Juhász Péter legyen a közös jelölt - erősítette meg az Origónak Steiner. Kőbányán is belementek végül a szocialisták, hogy ne helyi politikusuk, Somlyódy Csaba, hanem az LMP-ből a DK-ba átült Élő Norbert induljon közös polgármesterjelöltként. Szocialista forrásaink szerint máshol is engedtek, és hétfő éjjelre már csupán néhány körzet egyéni jelöltjeiről folyt alkudozás.

A probléma nem pár képviselői poszt, hanem a képviselőtestületen belüli többség, sőt adott esetben a minősített többség kérdése - hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében például a zuglói helyzet egy másik nézőpontjára Várnai László. Az ex LMP-s politikus, a Civil Zugló Egyesület elnöke szerint ugyanis a minősített többséggel már mindent eldönthető a közbeszerzésektől a megaberuházásokon át a vezetői helyek kijelöléséig. Szerinte ezért "irreális és abszurd elvárás" ez az MSZP-től azután, hogy Zuglóban minkét másik párt és az ő egyesülete is támogatta a szocialist jelöltet.

Zuglóban állítólag megállapodtak

A három, az utolsó pillanatig vitás kerület egyike állítólag éppen Zugló volt, de a körzet MSZP-s országgyűlési képviselője az Origó kérdésére azt mondta: náluk minden rendben van, várhatóan szerdán alá is írják az együttműködésről szóló megállapodást.

Tóth Csaba szerint mindannyiuk érdeke, hogy a közös polgármesterjelölt, az Együtt-PM-es Karácsony Gergely győzzön, és ha valaki felrúgja a már kész megállapodást, az ez ellen dolgozik. "Mi nem, Zuglón nem fog múlni az ellenzéki összefogás" - tette hozzá. Szerinte nem igazak a hírek, miszerint a képviselői helyek elosztásában sehogyan sem tudtak megegyezni.

"Együttműködnénk, de az MSZP ne akarja érdemtelenül megszerezni a kerület feletti az irányítást" - mondta a Civil Zugló Egyesület elnöke az Origónak. Várnai László szerint az MSZP a támogatottságához képest nem rossz öt hely helyett előbb nyolcat, majd már tizenkettőt követelt, ami lehetetlenné teszi az egyezséget. Tóth szerint viszont Várnaiék szervezete nem is része a megállapodásnak.

Angyalföldön teljhatalmat akar az MSZP

Hasonló volt a helyzet a XIII. kerületben, ahol az MSZP tárgyalópartnereinek egyike sem vonta kétségbe, hogy a kerület 20 éve vezető, rendkívül népszerű Tóth József lesz a közös jelölt, azt viszont nem tudták elfogadni, hogy a szocialisták szinte kisajátították volna a képviselőtestületet.

Az Index információi szerint előbb a 15-ből 15 helyre tartottak igényt, majd 9-re, végül megint emelték a tétet és 11-re. Így nem meglepő, ha - mint az az MSZP XIII. kerületi elnökének közleményéből kiderül - itt már két hete megszakadtak a tárgyalások. Borszéki Gyula tudatta: a DK és az Együtt-PM helyi képviselői július 30-án tájékoztatták őt arról, hogy a folyamatot megszakítják és lezártnak tekintik.

Ezután az MSZP egy kerületi civil szervezttel lépett együttműködésre. A közleményt kiegészítve Borszéki ugyanakkor kedden az Origónak talányosan annyit mondott: bízik benne, hogy mégis megállapodhatnak az összefogásról.

Óbudán nem látszik kompromisszum

Óbudán napok óta hol megállapodás-közeli, hol reménytelen a helyzet, az Index szerint most éppen utóbbi. Információik szerint a helyi pártelnök, Czeglédi Gergő nem hajlandó elfogadni az Együtt-PM feltételeit.

A helyi szocialisták abba állítólag már belemennének, hogy az Együtt-PM három helyett megkapja az eredeti megállapodásban szereplő négy körzetet, viszont azt nem hajlandóak elfogadni, hogy az Együtt-PM választhassa ki ezeket, mondván: már így is elég sokat engedtek.

Juhász: "Vérlázító, ez háború"

Juhász Péter szerint nem lesz átfogó fővárosi megállapodás, de esetenként helyben koordináltan, vagy együtt indulhatnak. Az Együtt-PM társelnöke erről az atv.hu-nak beszélt. Szerinte így nincs értelme összefogni. Utalt rá, hogy a III. és a XIV. kerületben kialakult helyzet miatt is elfogadhatatlannak tartják az MSZP álláspontját. A XIII. kerületi MSZP-s ajánlatot pedig egyenesen vérlázítónak nevezte.

Arra a kérdésre, hogy ez háború-e, azt felelte: "Igen, ez az! Ezt a háborút az MSZP robbantotta ki!" Juhász egyébként úgy vélte, nagyon sok kerületben az eddig megszületett megállapodás érvényben fog maradni, tehát nem az összes kerület, és körzet kérdése nyílik ki, de azt el tudja képzelni, hogy Újpesten, vagy Újbudán - a korábbi tervekkel ellentétben - mégis indíthat polgármester-jelöltet az Együtt-PM, akár a szocialista jelölttel szemben is.

A DK még nem temeti az összefogást

Mindezek ellenére a DK szerint még van remény az összefogás megmentésére. Közleményükben azt írták: sajnálják, hogy eddig nem sikerült létrehozni a teljes körű ellenzéki megállapodást, de folytatni kell az egyeztetést. "Folytatunk tárgyalásokat, hogy a megállapodás mégis megszülessen. Rajtunk eddig sem múlt, hogy az egyezség mindhárom fél számára korrekt, tisztességes és méltányos feltételeket tartalmazzon."

Ha mégsem jönne létre a teljes körű megállapodás, a DK arra kéri az MSZP-t és az Együtt-PM szövetséget, hogy mivel az eredeti megállapodás 95 százaléka egyik fél által sem vitatott, az egyezségnek ezeket a pontjait a szövetséges pártok továbbra is tekintsék érvényesnek.

A DK továbbra is abban érdekelt, hogy a lehető legszélesebb együttműködés alakuljon ki a demokratikus ellenzéki pártok között. "Csak így lehet reális esélyünk arra, hogy reményt kínáljunk a fővárosban változást akaró demokraták százezreinek, hogy Tarlós István és a Fidesz pártkatonái leválthatók" - írta Gréczy Zsolt szóvivő.

Fidesz: Csak az alkudozás megy

A választópolgárok érdekei és a települések jövője helyett a baloldal kisstílű hatalmi alkukkal foglalkozik, amelyek csupán a különböző, egymással is civódó baloldali alakulatok túlélését szolgálják - jelentette ki Gulyás Gergely fideszes képviselő, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Gulyás Gergely szerint csak a saját túlélése fontos a baloldalnak Forrás: MTI/Jacques Denier/Európa Taná/Jacques Denier

A politikus szerint az "önmagukat baloldalinak nevező alakulatoknál" nem csak a versenyképes vízió hiányzik, de értékelhető ötleteik sem nagyon vannak. Mint fogalmazott: számukra a kormány gyalázása "a legkisebb közös nevező", az ellenzék teljesítménye ma ebben merül ki.

Úgy vélte, a baloldal nem csak megismétli a 2009-es tragikomikus miniszterelnök-jelölti "castingot", de felül is múlja. Hozzátette: azt szeretnék, ha az önkormányzati választások a helyi ügyekről szólnának, s az egyes települések jövőjéről folynának értelmes viták, ám még azt sem tudni, kivel kellene vitatkozni.

Falus: felháborító az egyezség hiánya

Zavarja és felháborítja Falus Ferencet, hogy nem tud megegyezni az összefogásról az MSZP, az Együtt-PM és a DK. A három párt közös főpolgármeser-jelöltjének szánt volt országios tiszti főorvos az RTL Klub Híradójának kérdésére hozzátette: nem a pártokra, hanem a kialakult helyzetre haragszik igazán.
"Továbbra is csak úgy vállalom a megmérettetést, ha mindhárom párt közösen jelöl, együtt támogat engem" - reagált korábban a 168 Órának a keddi fejleményekre Falus. A hetilapnak előzőleg interjút is adott. A csütörtökön nyomtatásban is megjelenő beszélgetésben elárulta például: nincsenek politikai ambíciói, de szerinte ez nem is baj. A volt tiszti főorvos szólt arról is, hogy ebben a ciklusban szerinte a főváros vezetése még annyira sem állt ellen a kormány törekvéseinek, amennyire tehette volna.
Orvosként új szempontokat akar behozni a városirányításba. Elmondta: célja, hogy Budapest élhető és együttműködő világváros legyen, ahol jó az életminőség, a közbiztonság és a közlekedés.