Bevonták Demcsák Zsuzsa jogosítványát

Demcsák Zsuzsa
Vágólapra másolva!
Elvették Demcsák Zsuzsa jogosítványát, mert olyan sok büntetőpontot halmozott fel különböző szabálytalanságokkal, például gyorshajtással, vezetés közbeni telefonálással. A Mokka műsorvezetője most fél évig nem vezethet és utánképzésre kell járnia.
Vágólapra másolva!

„Az elmúlt három évben 18 büntetőpontot halmoztam fel, ami automatikusan azzal jár, hogy bevonták a jogosítványom. A hibáimból tanultam, a büntetések mindegyikét maradéktalanul befizettem" – nyilatkozta a Blikknek.

Demcsák jelezte, hogy el fogja végezni az utánképzést, és ígérte, hogy tiszta lappal sokkal figyelmesebben vezet majd.

Demcsák Zsuzsa Forrás: TV2

Az Origónak sikerült telefonon elérnie a műsorvezetőt, aki azonban nem kívánt beszélni arról, mi volt az a büntetés, ami miatt begyűjtötte utolsó büntetőpontjait. Szerettük volna azt is megkérdezni, hogy mikor vesz majd részt az utánképzésen. Annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy a műsorvezető jogosítványát még két hete vonták be, most a nagypapa viszi iskolába a gyerekeket.

Önkéntes pontcsökkentés

A járművezető nyilvántartott pontjainak számát az utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti. Akik elérik a 13 pontot, tájékoztatást kapnak a felső pontérték elérésének következményeire és a csökkentés lehetőségére. Az utánképzés igazolásakor nyilvántartott pontok számát 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni. Az önkéntes utánképzésre évente azonban csak egyszer van lehetőség.

Bár az utánképzés igen költséges, annak, aki a jogosítvány elvesztésétől tart, érdemes rá költenie. Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, a nyilvántartó három napon belül értesíti az illetékes okmányirodát, amely ennek alapján a járművezető vezetői engedélyét határozattal, nyolc napon belül visszavonja, hat hónapra. Ha valaki nem kap értesítést a közelgő szankcióról, fellebbezhet a jogosítvány bevonása miatt, de ennek nincs halasztó hatálya.

Utánképzés 60 napon belül

Akinek legalább hat hónapra veszik el a jogosítványát, annak utánképzésre kell járnia. Ez gyakorlatilag olyan, mintha újra vizsgázna KRESZ-ből és vezetésből is. Az utánképzésre a helyi közlekedési felügyeletnél kell jelentkezni, ez Budapest esetében a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Az utánképzés egy olyan foglalkozással kezdődik, amelyen a próbavezetésen és a feladatlap kitöltésen túl, egy pszichológus is faggatja az embereket. Ezek után dől el, hogy milyen keretek között folytatódik az utánképzés, amely minimum 6, maximum 25 óra lehet. Az utánképzést a jelentkezéstől számított hatvanadik napon belül be kell fejezni.