A nyolcszázezres CBA-konyak nyomában

a 800 ezres CBA konyak nyomában, illusztráció, a képen a világ legdrágább, 2 millió dolláros itala
Vágólapra másolva!
Először nyolcvanezernek tűnt az árcédula felirata, mert az agyunk egy nullát lespórolt, annyira hihetetlennek tűnt, hogy egy átlagos CBA-ban a kasszánál karnyújtásnyira van egy csaknem milliós Hennessy konyak. Utánajártunk, miért és mekkora sikerrel próbálkozik a CBA elnökhelyettese két boltjában is a merésznek tűnő üzleti húzással.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi marketing aranyszabályának megfelelően a dörzsölt boltosok a kasszáknál igyekeznek minél több apróságot összezsúfolni, amit a fizetés előtti utolsó másodpercekben várakozva még megkívánhatunk. De kerülhet oda valami azért is, mert annyira jelentéktelen a termék, hogy elfeledkeztünk róla a vásárláskor, és ha meglátjuk, beugrik, hogy hoppá, nem vettünk borotvát.

A budapesti Budenz úti CBA Príma a trafiktörvény után húzott egy merészet, és közvetlenül a filléres rágók, csokoládék mellé, a cigaretták helyére nem akármilyen szeszes italokat pakolt: a bárki által elérhető vodkák és gyomorkeserűk mellett a visszafogottan elegáns, mahagóniszínű szekrényen olyan luxusszeszek állnak, mint a 800 ezer forintos Hennessy konyak vagy a 270 ezres Metaxa. Az italokkal először találkozó munkatársunk azt hitte többször is, hogy a szeme káprázik, és egy nullával többet lát a valóságnál, de azért harmadszorra már ő is elhitte, hogy ez a pőre valóság: két pár virsli, egy kis disznósajt és némi vaníliás karika mellé az utolsó pillanatban odacsaphatunk egy pár százezer forintos kis figyelmességet is.

A rágógumiktól balra, az a zöld dobozos lesz? 800 ezret kérnék Fotó: Fábián Tamás - Origo

Az említett hétdecis Hennessy Richard az alapító érlelőházában őrzött legrégebbi borpárlatokból kevert "exkluzív ital", ára egy hazai konyakwebáruházban 730 ezer forint, külföldről átlagosan 640 ezer forintért rendelhetjük meg.

A CBA döntése több okból is meglepő. A bontatlan konyak tárolásának szabálya, hogy napfénytől védett, száraz helyen illik tartani, lehetőleg szoba- vagy pincehőmérsékleten. A Budenz Csemegében viszont az ajtó közelében természetes fény is beszivároghat, és a folyamatos ajtónyitások miatt télen-nyáron váltakozó hőhullámok érhetik az üveget.

Imázsépítés miatt kell

Érdekes az is, hogy a szekrényt nem védi semmi, pedig ilyen minőségű portéka mellé minimum két tetőtől talpig felfegyverzett biztonsági őrt képzelne el az ember. Ottjártamkor egyébként éppen nem üzemelt a bejárattól két méterre található kassza, így senki nem figyelt különösebben a hétcsillagos whiskyre és társaira, látszólag négy másodpercig tartott volna lekapni egyet, és meglépni vele.

A bolt a csendes és nyugalmas Hűvösvölgyben működik, a biztonsági erők szinte teljes hiánya azt is üzenheti, hogy ezen a környéken akár az utcán is tárolhatnák a luxusszeszeket. Pedig a szomszédos Tárogató utcában csak 2012-ben tíz bűncselekmény történt közterületen. A bolt közvetlen közelében volt még hat lopás, hat erőszakos bűncselekmény, hat kocsit törtek fel, ötöt loptak el, öt helyre törtek be, és három embert fosztottak ki útonállók.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint ugyanakkor nem igaz, hogy játszi könnyedséggel elemelhető valamelyik ital, ugyanis, mint a kérdéseinkre küldött válaszlevelében írta, "üzletünkben laikus szemmel nem látható, többszintű áruvédelmi rendszer működik". Érdeklődtünk nála, hogy van-e lehetőség részletfizetésre, de azt írta, hogy nincs, mert "a CBA nem hitelintézet, hanem kereskedelmi üzletlánc", a luxusitalokra pedig imázsépítés szempontjából van szükségük.

Két perc alatt százötvenezer mínusz

A Budenz Csemegében az üzletvezetőt hiába kerestük, azt mondta, nincs, és nem is lesz ideje kérdéseinkre válaszolni. A luxusitalokat pár hónapja tették közszemlére, azóta információink szerint még nem adtak el belőlük. Fodor Attila szerint azonban boltjaikban 1985 óta forgalmaznak 50 ezer forintnál drágább italokat, mert vásárlóik egy része igényli és előszeretettel vásárolja az efféle minőségi szeszt. "Több nagy értékű italkülönlegességet értékesítettünk, azt, hogy melyik volt a legdrágább, arra már a hosszú idő távlatából nem emlékszünk" – írta.

Sokmilliós árukészlet. Nem fogy úgy, mint a cigaretta Fotó: Fábián Tamás - Origo

A luxusitaloknak a jelek szerint még ezen a jómódú környéken sincs keletjük: a Rózsadomb Centerben található Delicatesse – Finomságok Boltjában azt mondták, hogy nagyon ritkán, félévente egyszer vesz valaki náluk egy ötvenezres pezsgőt, az olcsóbbak jobban fogynak, húszezres üvegekből hetente egyet szoktak eladni.

Fodor szerint egyébként "jó néhány CBA és CBA Príma rendelkezik" a Budenz Csemegéhez hasonló kínálattal. Mi két, elit környéken lévő üzletben próbálkoztunk, de hiába. A XII. kerületi Szarvas Csemegétől telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még százezer forint feletti italuk sincsen, a Törökvész Csemegéből viszont egy nemrég nyílt váci CBA-hoz irányítottak, amely a boltos szerint ugyanazé a cégé, mint a Budenz úti.

Egy Budapesthez közeli kisvárosban lévő CBA-ban elárulták, hogy náluk kaphatók luxusitalok, ugyanaz a pár darab, mint a Budenzben. Pár perces beszélgetés után az üzletvezető felajánlotta, hogy engedményt is kaphatok az italokból, mert "bár nem feltétlenül számítanak arra, hogy valaki megveszi ezeket", érezve a vásárlói szándékot, még rá is segítenek. Húsz perc múlva visszahívott, és közölte a kihagyhatatlan ajánlatot: a 800 ezres Hennessy Richardot 649 ezerért is elvihetem. Pont annyiért, amennyiért külföldről is behozhatom.

A 800 ezres konyakot áruló mindkét üzletet a Budaconsum Kft. üzemelteti, ennek ügyvezetője Gyelán Zsolt Tamás, a CBA elnökhelyettese. Az 1989-ben alapított cégnek 2010-ben 4,5 milliárdos árbevétele volt, az azt megelőző két évben pedig egyaránt 3,9-3,9 milliárd. Gyelán a trafikpályázatok egyik nyerteseként négy trafikhoz jutott a saját nevében, a Capital Food Holdinggal pedig további hét nemzeti dohányboltra nyert koncessziós jogot.