Bajnaiék a Fidesz előtt bukták el az átláthatósági versenyt

Vágólapra másolva!
Hiányos információk és gyenge átláthatóság jellemzi a magyarországi pártok honlapjait – derül ki a K-Monitor vizsgálatából. A legrosszabbul Bajnaiék oldala szerepelt, de rosszul teljesített a Fidesz és a Jobbik is. Hiányosak a párttagokról feltöltött életrajzi adatok, ennek ellenére mégis az MSZP-é a legkorrektebb honlap.
Vágólapra másolva!

Az átláthatósággal foglalkozó K-Monitor blog megnézte, hogy a 2014-es választásokon induló nagyobb pártok és szövetségek mennyi információt közölnek önmagukról és működésükről a saját honlapjaikon.

Négy szempontot vizsgáltak:

  • mennyi információ érhető el a párt felső és középvezetőiről, képviselőiről
  • a szervezeti adatok megléte: hogyan épül fel a párt, milyen helyi-területi, szakmai, felügyeleti egységei vannak, milyen mélységben érhető el információ ezekről
  • fel vannak-e töltve a legfontosabb dokumentumok, például a párt alapszabálya, beszámolók, szakmai anyagok, pártprogram, etikai és működési szabályzat
  • mennyire átláthatóak a pártok pénzügyei: kiderül-e, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak, mire költenek, van-e nyilvános számlájuk, hogyan számolnak be a pártalapítványok

Ezek alapján a legrosszabb eredményt az Együtt-PM választási szövetség honlapja érte el. A K-Monitor szerint a honlap egyszerű kampánycélokat szolgál, a közlemények mellett nincsenek hasznos információk. Eggyel jobb eredményt ért el a Párbeszéd Magyarországért (PM), amelynek a honlapján fent van a választási szövetségről szóló nyilatkozat és a rövid programjuk, és a vezetőkről is van tájékoztatás.

A PM-et csak fél ponttal előzte meg a Fidesz, amelynek honlapja a tisztségviselőkről alig, a párt gazdálkodásáról pedig egyáltalán semmilyen formában nem tájékoztat, még az éves beszámolók sincsenek feltöltve. A dokumentumtár kizárólag a szervezet alapszabályát és a választott testületek vezetőinek felsorolását tartalmazza, egy kereső segítségével pedig megtalálhatók a helyi Fidesz-szervezetek elérhetőségei.

Negyedik helyezést ért el a Jobbik, amely 20 pontból 5-öt szerzett meg. A vezetőkről korrekt tájékoztatást kap a látogató, de ezen túl semmilyen értékelhető információt nem talált a cikk szerzője.

A közepesen rosszul teljesítők között szerepel a KDNP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az LMP. Ők azzal emelkedtek ki, hogy a szervezeti elérhetőségek mellett pénzügyi adatokat is feltettek a honlapjukra. A DK szerepelteti honlapján a vezető tisztségviselők vagyonnyilatkozatát, az LMP pedig 2011-ben még a főpénztári kivonatát is közölte.

Az abszolút győztes az MSZP, amely 16 pontot kapott. Szinte teljes körű a dokumentumtár, és viszonylag részletesek a pénzügyi adatok. A párt vezetőiről és működéséről is az MSZP ad a legbővebb tájékoztatást, de az életrajzi adatok hiányosak.