A glutén- és tejérzékeny gyerekeket is meg kell etetni az óvodában

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint az óvodáknak és iskoláknak akár többletköltségek árán is gondoskodniuk kell arról, hogy a különleges étrendre szoruló gyerekek megfelelő ételt kapjanak, és nem kötelezhetik a szülőket arra, hogy csomagoljanak ebédet.
Vágólapra másolva!

Egy szülői panasz nyomán kezdett vizsgálatot az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a speciális étkezési igényű gyerekek óvodai ellátásáról. A hivatal közleménye szerint a szülő azt panaszolta, hogy az óvoda és a helyi önkormányzat a megfelelően képzett konyhai alkalmazott hiányára hivatkozva elzárkózott attól, hogy a különleges étkezési igényű gyermeket az egészségi állapotának megfelelő ételekkel lássa el, és napi három órára korlátozta a gyermek óvodába járását.

Az orvos előírása szerinti, glutén- és laktózmentes diétát a szülők nehéz anyagi helyzetük miatt nem képesek garantálni, a gyermek nem jut a számára szükséges élelemhez, gyakorlatilag éhezik.

Székely László alapjogi biztos a jogbiztonság, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség követelménye sérülésének lehetősége miatt indított vizsgálatot, és jelentésében emlékeztetett több korábbi ombudsmani megállapításra. Azok kimondták, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezés biztosítása – amennyiben azt a szülő igényli – az óvoda, az iskola feladata.

A fenntartónak gondoskodnia kell a különleges étrendre szoruló gyermek napi háromszori étkeztetéséről, akár többletköltséget jelentő beszállító megbízásával, akár képesített alkalmazott felvételével. Az ellátás megszervezése nem szabadon választható, nem jóindulat kérdése, hanem az óvoda, iskola feladata – szögezte le az ombudsman.

A megoldást a közoktatási, illetve köznevelési intézménynek kell megtalálnia. Az ombudsman álláspontja szerint ezért sem, de közegészségügyi okból sem jogszerű azt kérni a dietetikusi ismeretekben járatlan szülőktől, hogy otthonról hozzák az óvodába a szükséges ételeket.

Az óvoda fenntartója arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy folyamatban van egy szakács dietetikusi képzése. Az ombudsman álláspontja szerint azonban a fenntartónak addig is és haladéktalanul gondoskodnia kell a különleges étkezési igényű gyermek napi háromszori étkezéséről, ameddig az óvodát ellátó cég munkatársa megkapja a képesítését. Székely László ezért felkérte az óvoda fenntartóját, hogy haladéktalanul szervezzék meg a kisgyerek ellátását, és tegyék lehetővé, hogy egész nap járjon óvodába.