Visszaköveteli a nevét az Összefogás Pártja a baloldaltól

Vágólapra másolva!
Tiltalkozik az ellen az Összefogás Pártjának vezetője, hogy a Mesterházy Attila vezette baloldali tömörülés Összefogás néven akar indulni a választásokon. Az Összefogás Pártja már 2009 óta létezik, és minden körzetben indít jelöltet a tavaszi választásokon. A baloldali pártok ugyanakkor hivatalosan nem így szerepelnek majd a szavazólapokon, tehát jogilag nincs következménye, hogy az Összefogás nevet használják a plakátokon.
Vágólapra másolva!

A monoki polgármester szerint nem hasznáhatják a baloldali pártok az Összefogás nevet, mert az az ő 2009-ben alapított pártját illeti meg - írja az Index. Szepessy Zsolt egy hosszú tiltakozó levelet küldött az Indexnek, amelyben kifejti, hogy az Összefogás Pártja (ÖP) mind a 106 egyéni körzetben indít egyéni jelöltet, és felszólítja Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát, hogy válasszanak más nevét a 2014-es választásokra.

Szepessy szerint a névazonosság miatt pártja szavazatokat veszíthet, jelöltjeiket pedig máris megvádolták azzal, hogy összejátszanak a baloldallal.

„Mi Önökhöz képest kicsi, de becsületes párt vagyunk. Nem kívánunk idegen tollakkal és nevekkel ékeskedni, nagyon zavar és hazánk jövőjére nézve megrémít, hogy Önök erőfölényüket kihasználva egyszerűen átlépnek egy olyan párton mint a mienk. Ha kormányra készülve ezt merik tenni, el sem merem képzelni, hogy esetleg hatalomra kerülésük után mit fognak tenni a kisebbekkel, gyengébbekkel szemben” - írta Szepessy.

A pártelnök egy olyan esetet is említ, amikor az E2014-hez tartozó Összefogás Bajáért nevű egyesület a helyi választási bizottságnál feljelentette őket, mert Baján kampányoltak. Ebből azt a következtetést vonja le, hogy a baloldalnak tudomása volt arról, hogy más is használja az Összefogás nevet - írja az Index. A polgármester szerint az ÖP bízik az Összefogás „gyors intézkedésében”, ellenkező esetben „minden rendelkezésre álló hazai és nemzetközi jogi lehetőséget” ki fog használni. Szepessy tüntetéseket is kilátásba helyezett.

A szavazólapon nem így szerepelnek

Habár múlt héten a baloldali pártok valóban úgy döntöttek, hogy Összefogás lesz a nevük, és már az MSZP nagygyűlésen is kiírták ezt a nevet, hivatalosan a pártok (MSZP, Együtt, PM, DK, MLP) a saját nevükön, saját logójukkal szerepelnek majd a szavazólapon. Tehát az Összefogás nem a hivatalos, hanem csak a hirdetésekben, szórólapokon szereplő név, így jogilag valószínűleg nehéz lesz belekötni, hogy a baloldali pártok ezzel reklámozzák magukat.

Kövessen minket a Facebookon is!