Vágólapra másolva!
Kovácsics Iván NAV-elnökhelyettes fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget - írta az Átlátszó.hu. A China Mart pincéjében tavaly nagybani feketekereskedelemre derült fény.
Vágólapra másolva!

A 444.hu tavaly télen készített rejtett kamerás felvételt a budapesti China Mart üzletház alagsorában, nagy tételben zajló feketekereskedelemről. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pár nappal a videó megjelenése után kiszállt a bevásárlóközpontba, az ellenőrzésről kiadott közlemény szerint büntetőjogi következményeket ígért. Mint kiderült, bár a 444.hu újságírói vietnami árusokat találtak, a NAV-ellenőrzésen kambodzsaiak buktak le.

Az Átlátszó.hu szerdán közölte, hogy érdekes kapcsolatot talált a China Mart tulajdonosai és a NAV egyik vezetője között. A lap szerint Kovácsics Iván, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettesének fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget.

A bevásárlóközpontot az Átlátszó szerint a CECZ Trade Center Zrt. (korábban Fashion Mart Zrt.) üzemelteti. A vállalat egyedüli részvényese tavaly december óta a CECZ Közép-európai Kft. A kínai hátterű kft. résztulajdonos a tavaly májusban alapított Első Magyar–Kínai Kereskedőház Kft.-ben, ahol az Eurobusiness Tanácsadó Kft. is érdekelt. A kereskedőház főtevékenysége egyébként "vegyes termékkörű nagykereskedelem", emellett üzleti tanácsadással és adószakértői tevékenységgel is foglalkozik.

Az Eurobusiness Kovácsicsék családi cége. A NAV-elnökhelyettes ugyan 2011. eleji adóhatósági kinevezése előtt nem sokkal távozott az ügyvezetői posztról, de a cégben most is felesége, az ügyvezetői feladatokat is ellátó Kovácsics Éva és fiuk, ifj. Kovácsics Iván a tulajdonosok.

Az adóhatóság vám- és pénzügyőri elnökhelyettese az Átlátszó szerint már régóta építgeti kínai kapcsolatait. 2006 óta tagja a Magyar–Kínai Gazdasági Kamara elnökségének, 2011-ben pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak dolgozott Kína-szakértőként. 2010-ben még a kamara elnökeként segített a China Mart épületébe expót szervezni.