Kicsusszant a Jobbik a Fidesz csapdáiból

Vágólapra másolva!
A Fidesz az elmúlt években a bankok és az EU kritizálásától kezdve minden olyan témát bevetett, amellyel azt gondolták, kifoghatják a szelet a Jobbik vitorlájából. Ennek ellenére a legfrissebb közvélemény-kutatások mégis azt mutatják, hogy a párt elkezdett erősödni.   
Vágólapra másolva!

Az eddig nem túl fordulatos kampány első igazi meglepetését a Jobbik szolgáltatta. Több közvélemény-kutató intézet is a párt erősödését mérte. A felmérések szerint 13-15 százalékon áll a teljes népességen belül.

Ez átírhatja a választási küzdelmet, amely eddig a meglehetősen szétesettnek tűnő baloldali ellenzék és a magabiztosan vezető Fidesz ütközeteiről szólt. A kormánypárt negatív kampányának egyedüli célpontja például kizárólag a baloldal volt, azon belül is Gyurcsány Ferenc.

Amit a Jobbik ellen tettek

Az Origo által megkérdezett fideszes politikusok szerint ugyanakkor ez csak a felszín. Szerintük a Fidesz régóta tudatosan politizál úgy, hogy megakadályozza a Jobbik előretörését.

Ilyen volt például a Büntető Törvénykönyv szigorítása, a devizahitelesek érdekében hozott intézkedések, vagy a nemzetinek mondott érdekek képviselete a multinacionális cégekkel, a bankokkal, az EU-val szemben.

De ide sorolható a német megszállás emlékművének ügye is is, ami komoly konfliktust okozott a kormány és a zsidó szervezetek között. Az egyik kormánypárti politikus az Origónak azt mondta: Orbán Viktor kormányfő komoly energiákat fordított arra, hogy ezekkel az intézkedésekkel kifogja szelet a Jobbik vitorlájából.

Ehhez képest a Jobbik most jól áll. A Tárki február végi felmérése szerint a párt támogatottsága a teljes népesség körében egy hónap alatt 8-ról 15 százalékra ugrott, a pártválasztók körében pedig 14-ről 19 százalékra.

A Medián csütörtökön ismertette a felmérését, eszerint 13-ról 14 százalékra nőtt a párt szimpatizánsainak aránya a teljes népességén belül. Vona Gábor pedig felkerült a tíz legnépszerűbb politikus közé, sőt a Jobbik elnöke a legkedveltebb ellenzéki politikus. A Századvég pénteken szintén azt közölte, nőtt a Jobbik tábora, 13 százalékon mérték a pártot.

Egy vezető fideszes szerint a Jobbik olyan nagy százalékban még nem erősödött, hogy válságkezelésre lenne szükség a párton belül. A pártvezetés egyelőre kivár, hogy ez mennyire lesz trendszerű, mennyire kell számolni a Jobbikal - mondta.

A megkérdezett fideszes politikusok szerint ez a fejleményt a baloldal válságával, „töketlen kampányával” magyarázható. A kormánypártiak szerint a Jobbik sok olyan szavazót megszerzett, akik korábban Horn Gyulára szavaztak, most viszont úgy érzik, a Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila vezette baloldal elárulta őket. Szerintük ők azok a baloldali szavazók, akik csalódtak a nyolcéves szocialista kormányzásban.

Honnan jöttek?

Ez az érvelés előjött Török Gábor politológus tegnapi blogbejegyzésében is, amely az ellenzéki párt előretörését elemezte. Többek között azt írta, hogy a baloldali ellenzék bénázása miatt a kormányváltást akarók egy része a Jobbikhoz pártolt. "Meggyőződésem, hogy jelentős számban akadnak olyan kormányváltást óhajtó szavazók, akik számára valós választási kérdés, hogy a Jobbikra vagy a baloldali ellenzékre szavazzanak" - írta.

Igaz, Török ezen kívül kívül még három másik érvet is felsorolt. A párt tudatos kampányát: ez alatt azt érti, hogy a Jobbik világos üzeneteket fogalmaz meg, következetesen a fiatalokat szólítja meg, ráadásul hatásos a stratégiai fordulat, hogy mérsékeltebben fogalmazza meg a mondanivalóját. A Jobbik számára előnyös, hogy ellenfeleik eddig nem foglalkoztak velük, így az a látszat, hogy ők kimaradnak a sárdobálásból. De az is kedvez a pártnak, hogy a Fidesznek nagy az előnye, így a hezitáló jobboldali szavazók könnyebben választják a Jobbikot - írta.

A közvélemény-kutatók szerint viszont nem lehet megmondani, hogy honnan szerezte új szimpatizánsait a Jobbik. Sík Endre, a Tárki vezető kutatója az Origónak arról beszélt, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek is mindig voltak tartalékaik a bizonytalanok között. Sík szerint speciális mérésekre lenne szükség ahhoz, hogy meg tudják állapítani, ezek a bizonytalanok korábban merre szavaztak.

A számukra kedvező tendeciáról Vona csütörtökön egyik fórumán újságíróknak azt mondta: a Medián megerősítette a Tárki múlt heti felmérését, tehát valószínűleg valós tendenciát jelez. A felmérési eredményeket részben azzal magyarázta, hogy ők nem szálltak be a negatív kampányba, mint a többi párt. „Nem arról akarjuk meggyőzni a választókat, hogy a másik rosszabb, mint mi, hanem arról, hogy mi vagyunk a Jobbik" - fogalmazott.