Sajókazán már csak folyószámlára utalják a segélyt, de bankautomata nincsen

Vágólapra másolva!
A legközelebbi ATM felé vezető úton pedig tilos a biciklizés.
Vágólapra másolva!

A sajókazai önkormányzat úgy döntött, hogy a pénzbeli szociális ellátásokat, vagyis a rendszeres szociális segélyt, a foglalkoztatást helyettesítő és lakhatási támogatást márciustól csak banki átutalással fizeti ki – írja a Népszava. A faluban van ugyan egy takarékszövetkezet, ahhoz viszont nem tartozik bankautomata, így a legközelebbi ATM 6-7 kilométerre, Kazincbarcikán van, az oda vezető úton viszont nemrég megtiltották a biciklizést, busz pedig a lap szerint csak ritkán jár.

Helyben tehát vagy a takarékszövetkezetben vagy a postán juthatnak pénzükhöz a jogosultak, azonban a Népszava cikke szerint mindkét esetben több száz forinttal rosszabbul járnak, mint a bankautomatás pénzfelvétellel. A nehézségek ellenére Sajókazán nagyjából 200-an kénytelenek voltak számlát nyitni, különben már márciusban sem kaptak volna pénzt.

Komjáthi Imre, a Közmunkások Szakszervezetének társelnöke a Népszavának adott nyilatkozatában rosszindulatú, gonosz döntésnek nevezte az önkormányzat intézkedését. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje, Ammann Zsuzsa a Roma Sajtóközpontnak azt mondta, senkit nem lehet kötelezni folyószámla nyitására, így az önkormányzat rendelkezése törvényellenes. Az ellátások kifizetését és jogosultak körét törvény határozza meg, melyet a képviselő-testület nem írhat fölül, nem szűkítheti a feltételeket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint viszont helyesen járt el a település vezetője, Társy József kabinetfőnök a VS.hu kérdésére azt válaszolta, hogy ha az ellátást az önkormányzat állapítja meg, akkor joga van a kifizetés, folyósítás, ellenőrzés módját is meghatározni.