Vágólapra másolva!
A vasárnapi Európai Parlamenti választásra is kitért a Tárki közvélemény-kutató májusi vizsgálata. A kormánypártok fölénye kétségtelen: a pártválasztók több mint fele szavazna a Fidesz-KDNP-re, az MSZP és a Jobbik egyelőre döntetlenre áll.
Vágólapra másolva!

A hétvégi európai parlamenti választás előtt a Fidesz-KDNP jelentős előnnyel vezet a mögötte
lényegében fej-fej mellett álló MSZP és Jobbik előtt. A többi kisebb parlamenti párt pedig épp annak
határán áll, hogy tud-e egy képviselőt küldeni Brüsszelbe vagy sem - írja a Tárki közvélemény-kutató
a májusi pártpreferencia-vizsgálatak eredményét összegző jelentésében.

Az európai választást a szavazók 67 százaléka tartja fontosnak, de csak 42 százalékuk ígéri biztosra részvételét, további 24 százalékuk pedig csak valószínűnek tartja, hogy elmegy szavazni vasárnap.

A választáson a teljes népesség 38 százaléka a Fidesz-KDNP-re, 11 százaléka a Jobbikra, 10 százaléka az MSZP-re, 3-3 százaléka az LMP-re és a Demokratikus Koalícióra, 2 százaléka pedig az Együtt-PM-re szavazna. A szavazópolgárok közel harmada nem szavazna, nem mondja meg, melyik pártot választaná, vagy egyik jelöltet állító pártra se voksolna vasárnap.

A pártválasztókon belül a Fidesz a szavazatok 55 százalékára, a Jobbik 16, míg az MSZP 15 százalékra számíthat. A kis pártok a biztos szavazók körében az 5 százalékos küszöb körül állnak: a DK 5- öt, az LMP 4-et, az Együtt-PM pedig 3 százalékot kapna.