Gyurcsányék bíznak az MSZP gyors felépülésében

Vágólapra másolva!
Gyurcsányék abban bíznak, hogy az MSZP hamar túljut a válságon, Bajnaiék szerint nekik is át kell értékelni a helyzetüket. Schiffer András nem tudta meg, Mesterházy milyen Magyarországot szeretett volna.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció nem foglalkozik más párt belügyeivel, de abban érdekeltek, hogy az MSZP jusson túl mostani válságán - Gyurcsány Ferenc pártja így reagált arra, hogy Mesterházy Attila csütörtökön délben lemondott az MSZP pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról, és bejelentette, hogy nem is indul újra.

Nem akarta kommentálni a lemondást az Együtt-PM politikusa, Karácsony Gergely sem, aki egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az európai parlamenti választás új helyzetet teremtett az ellenzéki oldalon, ahol minden pártnak át kell gondolnia saját helyzetét és megtartani saját tisztújítását.

Megkérdezték arról is, hogy a lemondás befolyásolja-e az önkormányzati választásokkal kapcsolatos ellenzéki tárgyalásokat, amire Karácsony annyit mondott, hogy egyelőre nincs szó tárgyalásokról és erre a közeljövőben sem lehet számítani, az érintett pártok most rendezik soraikat. Hozzátette: az önkormányzati választásokkal kapcsolatos megállapodásokat helyi testületek kötik meg, az egyeztetések is helyi szinten zajlanak, így kevéssé számít, ki az MSZP országos elnöke.

Az LMP társelnöke, Schiffer András a Facebookon is jelezte, hogy tiszteli Mesterházy döntését, majd az MTI-nek korrekt politikai ellenfélnek nevezte Mesterházyt, és azt mondta, nyilvánvaló, hogy az április 6-i, majd a május 25-i választási eredmények után a politikai kultúra bevett szabályai szerint Mesterházy Attila lemondása "legalábbis a levegőben lógott".

Schiffer azt mondta, hogy személyesen sajnálja az MSZP elnökének távozását, ugyanis azt gondolja, hogy az idei választási eredményektől függetlenül elég nagy munkát végzett a 2010-es választási vereséget követően, hogy egyáltalán életben tartsa az MSZP-t. Schiffer András egyúttal elismerését fejezte ki, mert szerinte Mesterházy Attilának az MSZP frakcióvezetői posztjáról nem kellett volna lemondania.

Schiffer is azt mondta, hogy az LMP nem szokott más pártok belügyeiről véleményt nyilvánítani és alapvetően tiszteletben tartja más pártszövetségek döntéseit, de az a "kilátástalannak tűnő helyzet", amibe az MSZP került, nem elsősorban Mesterházy Attila felelőssége, ezért egyrészt a Gyurcsány-Bajnai kormányok a felelősek, illetve azok az "obsitos politikusok", akiket a pártelnök megörökölt.

Akárhogy is dönt az MSZP a pártelnök utódjáról, és akárhogyan játsszák le a meccseket az utódpártjaikkal, Gyurcsánnyal, Bajnaival és a többiekkel nem lehet legyőzni Orbán Viktort, ahogy nem lehetett 2010-ben vagy 2014-ben, úgy a jövőben sem - mondta. Schiffer szerint egy ilyen pillanat nem az, amikor illendő lenne kritizálni, de azért megjegyezte: viszonylag keveset tudtak meg arról, hogy Mesterházy Attila milyen Magyarországot szeretne.