Gyurcsány lett az MSZP legrettegettebb ellenfele

DK Gyurcsány Ferenc MSZP új támogatók választók
Gyurcsány Ferenc Kecskeméten és Szegeden kampányolt az EP választás előtt.
Vágólapra másolva!
A jó EP-választási szereplés és az MSZP válsága sikert hozott Gyurcsány Ferencnek: az Origo információja szerint az utóbbi napokban sokan jelentkeztek a DK-ba. Az MSZP-sek szerint Gyurcsányék több vidéki megyében sorra csábítgatják át a szocialista szimpatizánsokat és aktivistákat, a DK szerint viszont nincs toborzásról szóló pártutasítás.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-sek számára az EP-választás eredménye nemcsak amiatt volt fájdalmas, mert csak 11 százalékot szereztek, hanem mert Gyurcsány Ferenc pártja az eredményt tekintve nagyon közel került hozzájuk. A DK ugyanúgy két mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, mint a szocialisták, Budapesten és több nagyvárosban, Pécsen, Győrben vagy Kaposváron pedig simán megelőzte az MSZP-t.

"Feri be fog indulni" - ezt a kijelentést még a múlt hét elején tette egy akkor még vezető poszton dolgozó MSZP-s politikus, aki, mint mondta, attól tartott, hogy a DK-sok "vérszemet kapnak", és a számukra különösen jó eredmény után megpróbálják átvenni a baloldal vezetését. A múlt héten több szocialista is beszélt arról az Origónak, hogy azért kell minél gyorsabban lezárni a párt válságát, mert szerintük félő, hogy a szocialista huzavonát megelégelő szimpatizánsok, aktivisták, sőt párttagok is egy idő után átigazolnak a DK-hoz.

860 új DK-s egy hét alatt

Az Origo információi szerint május 25. óta valóban nagyon megnőtt az érdeklődés Gyurcsány pártja iránt. Úgy tudjuk, Varju László pártigazgató a hétfő reggeli elnökségi ülésen arról számolt be, hogy egy hét alatt 860-an jelentkeztek párttagnak a DK-ba. Ez közel 10 százalékos növekedés lehet, a DK-nak most országosan mintegy 9200 tagja van. (A belépés azért nem automatikus, mert helyben meg kell vizsgálni a kizáró okokat, például a kettős párttagságot nem fogadja el a DK szabályzata.)

Úgy tudjuk, különösen nagy az érdeklődés a DK iránt Somogy és Heves megyében, illetve Szentes környékén, amit az Origónak nyilatkozó DK-sok a párt felívelő népszerűségével, illetve a helyi vezetők és tagok "kitartásával és hatékonyságával" magyaráznak. Több MSZP-s azonban máshogy értékeli: szerintük jelenleg ezeken a vidékeken a leghatékonyabb "Gyurcsány hódító kampánya". Egy MSZP-s úgy fogalmazott, hogy már egy hét alatt látszik, hogy "Gyurcsány beindította a rakétákat az MSZP szétlövésére". DK-sok szerint ugyanakkor Gyurcsány semmiféle utasítást nem adott a párttársainak arra, hogy csábítsák át a szocialistákat, és növeljék a taglétszámot.

A kaposvári DK-sok "csábítgatnak"

Kaposváron, ahol május 25-én a baloldali pártok közül a DK kapta a legtöbb szavazatot, nagyjából negyvenen jelezték, hogy csatlakoznának. Egy DK-s szerint a jelentkezők között olyanok is vannak, akik korábban MSZP-sek voltak, vagy a szocialistákat segítették. Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke azt mondta az Origónak, hogy Kaposvárról egyetlen MSZP-s párttag sem lépett át a DK-ba a múlt héten, egész Somogy megyében is egy emberről tud, aki átigazol Gyurcsányékhoz.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Harangozó ugyanakkor azt is mondta, tudomása van arról, hogy a DK-sok folyamatosan "hívogatják, csábítgatják" a szocialistákat, hogy pártoljanak át hozzájuk. Így azt nem tartotta kizártnak, hogy néhány nem párttag MSZP-s aktivistát sikerült is így megnyerniük a DK-soknak. A kaposvári DK annak is köszönheti a sikerét, hogy a parlamenti választáson a DK-s Kolber István volt a baloldali összefogás jelöltje, így a szocialista és az Együtt-PM-es szimpatizánsok is Kolbert segítették, vele alakítottak ki szorosabb viszonyt, az ő rendezvényeit szervezték. Kolber ráadásul azért is népszerű a helyi MSZP-sek körében, mert korábban ő volt a szocialisták Somogy megyei elnöke.

A mismásolás elől menekülnek

A másik térség, ahol többtucatnyi párttaggal erősödhet a DK, az Heves megye, különösen Eger és térsége. A megyében a DK nem állított képviselőjelöltet a parlamenti választásokon, de a párt politikusai szerint az MSZP gyenge szereplése miatt több szocialista is egyre inkább bennük kezd bízni. Május 25-én Egerben szinte behozta a DK a szocialistákat, mindössze nyolcvannal kapott kevesebb szavazatot a DK. Éppen ettől a jelenségtől tartott Korózs Lajos eddigi MSZP-s országos elnökségi tag és füzesabonyi elnök, aki a múlt héten Mesterházy Attilának erről írt egy később kiszivárgó levelében.

Gyurcsány Ferenc Fotó: Mudra László - Origo

Korózs a múlt szerdán azt írta: "nekem most az egri és füzesabonyi párttagok elé kell állnom egy fél órán belül. Ha csak a mismásolást látják, és nem egy határozott és legfőképpen innovatív megoldást, csapatostul átlépnek a DK-ba". Korózs Lajos most azt mondta az Origónak, hogy a múlt héten tudomása szerint Heves megyében végül senki nem lépett át az MSZP-ből a DK-ba, de szerinte ez "reális veszély", ha az MSZP szétesik. Korózs azt mondta, hogy tavaly és tavaly előtt már többen is átigazoltak Gyurcsányékhoz a megyei szocialisták közül, és tartott attól, hogy ha az MSZP-ben most a "mismásolást" látják, többen is követhetik őket.

Több MSZP-s azt mondta a múlt héten és hétfőn is, hogy a teljes tisztújítás egyik hátránya, hogy a bizonytalan helyzetben (nem tudni, kinek milyen posztja lesz) Gyurcsány Ferencék könnyebben át tudnak csábítani szocialistákat. Sőt olyanról is hallottunk, hogy a párt jövőjében egyre kevésbé bízó szocialista városvezetők is tapogatóztak már Gyurcsánynál. "Gyurcsány a jelentősebb politikusoknak akár posztokat is tud ígérni, ellentétben az MSZP vezetésével, ami ugye éppen nincs" - foglalta össze a helyzetet egy MSZP-s. Egy másik szocialista ezt azzal egészítette ki, hogy ráadásul Gyurcsány most jobban el tudja hitetni, hogy "a DK lassan erősebb lesz, mint az MSZP, és érdemes hozzájuk tartozni".