Egységes kötelező óraszámot szeretnének a tanárok

Vágólapra másolva!
A Pedagógusok Demokratikus Szervezete nyílt levéllel fordul Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, amelyben többek között azt kérik, hogy egységesítsék a köznevelésben dolgozó pedagógusok kötelező óraszámát - mondta az Együtt-PM szövetséggel folytatott keddi megbeszélést követően Mendrey László, a PDSZ elnöke.
Vágólapra másolva!

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy jelenleg 22-26 óra van meghatározva. Hangsúlyozta, hogy ha csak kettővel emelik a kötelező órák számát, az tízezer álláshelyet jelent.

Emellett kezdeményezik, hogy ismételjék meg a 2010-ben elvégzett pedagógus-munkaidőteher kutatást. Azt is kérik, hogy végezzék el a pedagógusok elégedettségét vizsgáló Talis-kutatást, amelyet OECD tagországként már tavaly meg kellett volna tenni - közölte.

A megbeszélés egy sorozat része, mert a PDSZ a választások után minden pártot megkeresett, amelyik képviselőket juttatott a parlamentbe, Mendrey László elmondása szerint eddig egyedül a kormányzó pártszövetségtől nem reagált levelükre.

Szabó Szabolcs képviselő elmondta, hogy a megbeszélésen szóba került a Nemzeti Pedagógus Kar, a szakszervezeti reprezentativitás, a kötelező óraszám, a tankönyvellátás, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése és ezekben az ügyekben mindkét fél alapvetően hasonló álláspontot képviselt. Hozzátette, hogy írásbeli kérdést nyújtanak be Balog Zoltánhoz , mert nem látják, hogy mennyire biztosított a Nemzeti Pedagógus Kar legitimitása.