A Fidesz is lecsapott az MSZP miskolci reménységére

Pásztor Albert miskolci rendőrfőkapitány, aki az ellenzék polgármester-jelöltje lett
Miskolc, 2014. július 2. Balról Tompa Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) városi elnöke, Simon Gábor, az MSZP városi elnöke (b2), Pásztor Albert polgármesterjelölt, Miskolc volt rendőrkapitánya (b3), valamint Iván Tamás, az Együtt helyi politikusa (j) sajtótájékoztatót tartanak Miskolcon 2014. július 2-án. Bejelentették, hogy Pásztor Albertet jelöli az őszi választáson Miskolc polgármesteri posztjára az MSZP, a DK és az Együtt helyi szervezete. Az Együtt országos elnökségének döntése alapján az Együtt - a Korszakváltók Pártja nem támogatja a jelölést. Pásztor Albert a sajtótájékoztatón azt mondta, független jelöltként indul a választáson. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Szoros csata várható Miskolcon az őszi önkormányzati választáson, a baloldali pártok pedig azt várják frissen kiválasztott jelöltjüktől, a volt rendőrkapitány Pásztor Alberttől, hogy hozzon nekik új szavazókat. Erre ugyanis szerintük neki több esélye van, mint más politikusoknak, az új jelölt személye mégis szinte azonnal konfliktust okozott. Pedig egyszer már felsorakozott mellette a fél város, pár hete pedig még a Fidesz is tett neki egy ajánlatot.
Vágólapra másolva!

„Nem tagadom, magam sem vagyok teljesen nyugodt. De azt hiszem, végül jól döntöttünk. Pásztor jó polgármestere lesz Miskolcnak” – írta Gyurcsány Ferenc szombaton Pásztor Albertről, miután az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt a múlt héten bejelentette, hogy az egykori miskolci rendőrkapitányt támogatja az őszi polgármester-választáson. A Pásztort bemutató sajtótájékoztatón az MSZP helyi elnöke azt mondta róla, hogy a politikához soha nem volt köze, Miskolchoz viszont annál inkább, a DK vezetője pedig úgy jellemezte,ő az, "aki kimondja, amit más körülír, és megteszi, amit mások nem".

A volt miniszterelnök azonban nem lehetett könnyű helyzetben, 2009-ben épp az ő rendészeti minisztere, Draskovics Tibor kezdeményezett vizsgálatot Pásztor ellen egy, a helyi bűnözésre vonatkozó nyilatkozata miatt. „Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük” – mondta akkor Pásztor. A rendészeti miniszter szerint ezzel átlépett egy határt, és megkülönböztetést tett magyar és cigány elkövetők között.

A rendőrkapitányt majdnem áthelyezték, végül azonban csak figyelmeztetést kapott, 2011-ben pedig nyugdíjba vonult. Most mégis ringbe száll a polgármesterségért a baloldali pártok támogatásával. Az Origo által megkérdezett helyi politikusok mind azt mondták, magától értetődő volt Pásztor támogatása, még a fideszes polgármester is megkereste egy ajánlattal. Az első ötletük mégsem ő volt. Mit tud ez az ember?

Rendőrként elégedettek voltak vele

Az 59 éves mérnöki és jogi végzettségű Pásztor Albert több mint tíz évig volt Miskolc rendőrkapitánya, 2000-ben az akkori, Fidesz-vezetésű városi önkormányzat javasolta a tisztségre. „Olyan számokat produkált a közbiztonság terén, mint azóta senki” – mondta róla az Origónak egy neve elhallgatását kérő helyi szocialista politikus.

Pásztor utoljára 2010-ben adott le beszámolót az általa vezetett rendőrkapitányság munkájáról (utána nyugdíjba vonult). Az ebben szereplő adatsorok szerint az ismertté vált bűnesetek száma csökkent a megelőző évekhez képest, ebből a vagyon elleni bűncselekmények, például a betörések száma jelentősen. A személy elleni bűncselekmények száma azonban kevéssel emelkedett. A nyomozati eredményességi mutató 54 százalék körül mozgott.

2009-ben, amikor a nyilatkozata miatt a rendészeti miniszter vizsgálatot kezdeményezett ellene, a szocialista városvezetés és a Fidesz helyi frakciója is kiállt mellette. Utóbbi képviseletében Szinay Attila frakcióvezető akkor azt nyilatkozta, hogy a városi rendőrkapitány a rendőrség nehéz anyagi helyzete ellenére is jó színvonalon teljesítette a munkáját. Pásztor mellett egy többezres tüntetés is szerveződött még úgy is, hogy akkor már tudni lehetett, nem váltják le a posztjáról. A tömegben sokan jobbikos zászlóval álltak, de ott volt az akkor szocialista polgármester, Káli Sándor is.

A Fidesz is hívta

„Az ország legnagyobb és egyik legrosszabb helyzetben lévő, hatalmas ügyforgalmú rendőrkapitányságát vezettem több mint 10 évig. Ebben a szakmában pillanatok alatt kell döntést hozni, és nem lehet hibázni. Ez a tapasztalat sokat segíthet majd a város élén is” – mondta az Origónak Pásztor arra a kérdésre, hogy miért tartja magát alkalmasnak a városvezetésre. Arra pedig, hogyan jutott arra a döntésre, hogy elindul a polgármesterségért, azt mondta, „egyszer csak kevés lett a feladat, több kihívásra vágytam”.

Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitány Forrás: MTI/Vajda János

Egészen mostanáig tanácsadóként dolgozott egy miskolci cégnél, a napokban azonban leszámolt. Azt mondta, az elmúlt időszakban számtalan megkeresést kapott, hogy függetlenként induljon a polgármesterségért. „Mindig is lokálpatrióta voltam, a rajongásig szeretem a városom” – mondta.

Információink szerint Pásztor az első megkeresést a Fidesz helyi polgármesterétől, Kriza Ákostól kapta. Ezt Pásztor is megerősítette, azt mondta, Kriza meg akarta nyerni a kampányához, ő azonban visszautasította az ajánlatát. Kerestük Kriza Ákos polgármestert, a sajtószóvivője azonban azt mondta, szabadságon van, ezért nem tud válaszolni a kérdéseinkre.

Nehezen kezeli a pártokat

Eközben az MSZP is jelöltet keresett a kampányához. Korábban szó volt arról, hogy a miskolci elnököt, Simon Gábort (nem a korrupcióval vádolt, MSZP-elnökhelyettest) indítják Kriza ellen, ezt azonban végül elvetették. „Pártpolitikussal nem félemlíthetjük meg a Fideszt” – mondta egy helyi szocialista politikus. Csináltak ugyanis egy felmérést, amely kimutatta, hogy egy civil jelölt nagyobb százalékot tudna elérni. Azt több helyi baloldali politikus is megerősítette, hogy ezután Pásztor Albert személye már nyilvánvaló volt.

Több dolog is mellette szólt. Az MSZP-s politikus felemlegette, hogy Pásztornak jó volt a kapcsolata a korábbi szocialista városvezetéssel, leginkább azonban Pásztor rendőrkapitányi teljesítménye nyomott a latban. Miskolcon ugyanis az első számú választási téma a közbiztonság. „Nyerni akarunk, és ehhez egy olyan ember kell, aki megdöbbent, és aki már megmutatta, hogyan kell kezelni a közbiztonsági kérdéseket” – mondta a szocialista politikus. Szerinte Pásztorral sokféle szavazó után tudnak nyúlni, ő ugyanis a politikától elfordultakat is meg tudja szólítani.

A baloldali pártoknak szükségük is van új szavazókra. A tavaszi országgyűlési választáson ugyanis szoros eredmény született Miskolcon. Mindkét választókörzetben közel egyharmadot szerzett mind a Fidesz-KDNP, mind a Jobbik és a baloldali pártok. Az egyes választókörzetben az MSZP, a kettesben a Fidesz-KDNP jelöltje győzött. Az önkormányzati választáson ugyan a város nem lesz körzetekre bontva, a három oldal között azonban így is szoros verseny várható.

Pásztor Albert úgy látta, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik mellett függetlenként elindulva nincs esélye. Így végül elfogadta a baloldali pártok támogatását. „Nem túl szoros, de korrekt kapcsolat” – jellemezte az együttműködésüket. Neki szüksége van a támogatásra, a pártnak pedig rá, mint jelöltre. „Nem voltak feltételek” – mondta Pásztor a baloldali pártok ajánlatáról, hozzátéve, hogy a szocialista párt azt kérte tőle, hogy induljon el, ők pedig támogatni fogják. Amúgy saját elmondása szerint „nehezen kezeli a pártokat”, de szerinte Kriza leváltásához kompromisszumokat kell kötni.

Volt egy kellemetlen mondata

Az MSZP és a DK helyi szervezete ugyan szintén maga döntött a jelölésről, ezt azonban egyeztették az országos vezetéssel is, a DK esetében Gyurcsány Ferenc bólintott rá a jelöltre, az MSZP helyi elnöke, Simon Gábor pedig Botka Lászlóval beszélt. Pásztor jelölése azonban egy korábban nem várt konfliktust is okozott. Az Együtt helyi szervezetének vezetője támogatta Pásztort, az országos elnökség ugyanakkor nem sokkal Pásztor jelölésének bejelentése után közölte, hogy ők nem tartják elfogadható jelöltnek a volt rendőrkapitányt. Ez több más helyi baloldali politikust is meglepett, Pásztor pedig bejelentette, meghívja Miskolcra az Együtt-PM vezetőit. Kerestük az ügyben Iván Tamást, az Együtt helyi politikusát, pénteken azonban nem kívánt nyilatkozni a témában.

Tompa Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) városi elnöke, Simon Gábor, az MSZP városi elnöke, Pásztor Albert polgármesterjelölt, valamint Iván Tamás, az Együtt helyi politikusa Forrás: MTI/Vajda János

Pásztor az Origónak azt mondta, meglepte, hogy az Együtt helyi szervezete is mellé állt, ő ugyanis arra számított, hogy a 2009-es nyilatkozata miatt nem fogják támogatni. „Egy szakmai elemzést adtam a kialakult helyzetről. A 2009-es mondataim azonban sokak számára lehettek felkavaróak. Én fogalmaztam rosszul. Ezt őszintén sajnálom. Azt azonban muszáj megértenünk, van-e a szociális helyzeten túl valamilyen mélyebb, más föltárható oka is annak, hogy azokat a bűncselekményeket, amelyek a lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásolják, jelentős arányban követik el olyanok, akiket a közvélekedés romáknak tekint” – értékelte Pásztor korábbi nyilatkozatát.

Az MSZP-ben nem tekintenek nagy problémaként Pásztor korábbi nyilatkozatára, egy helyi politikus egyszerűen csak egy kellemetlen mondatnak nevezte, amely bárkivel előfordulhat, aki kamera elé áll. Gyurcsány Ferenc is hasonló véleményen volt a Pásztor jelölése kapcsán megjelentett írásában. Azt írta, neki is voltak rossz mondatai, ezért inkább az egész embert nézi, mint pár ügyetlen mondatot.

A helyi szocialista politikus szerint sokkal jobban aggódnak amiatt, hogy Pásztor hogyan fogja bírni a kampányt, eddig ugyanis nem mozgott politikai terepen. „Független személyiség” – mondta egy másik MSZP-s, hozzátéve, hogy a kampányát valószínűleg ő maga fogja szervezni.

Fideszes alpolgármestert is elfogadna

„Integráló polgármester szeretnék lenni” – mondta Pásztor. Ezt úgy magyarázta, hogy az előző városvezetés által alkalmazott jó gyakorlatokat nem kívánja megszüntetni, sőt megfelelő jelölt esetén egy fideszes alpolgármesterre is rábólintana. „Érték-, és nem pártalapú együttműködésben gondolkodom” – tette hozzá.

Összességében azonban szerinte „ezt a várost sokkal jobban is lehet működtetni”. A működtetést és a fejlesztést helyi vállalkozásokkal oldaná meg, akik helyben adóznak és teremtenek új munkahelyeket. A város fejlesztésének költségeit pedig kilencven százalék feletti arányban EU-forrásokból finanszírozná. „Óriási terveim vannak, de mindenekelőtt vissza kell adni Miskolc irányítását a miskolciak kezébe. Egy élettel teli, pezsgő, biztonságos várost kívánok teremteni” – mondta.