Nem érdemes elévülésről beszélni a molesztálási ügyben

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Csak a rendőrségi nyomozást követően derülhet ki, hogy valóban elévült-e a diákokat molesztáló középiskolai magyartanár ügye – ezt mondta az Origónak Rozgonyi Krisztina médiajogász. Az esetek óta 25 év telt el, de azt nem lehet tudni biztosan, hogy a távozását követően mikor, mit csinált a következő munkahelyén, a köztévében – tette hozzá a szakember. Az áldozatokat óvni, a bűnösöket megbélyegezni kell, de a legfontosabb, hogy megvédjük a mostani gyerekeket. Ehhez pedig az kell, hogy minél többen merjenek kiállni és elmondani: velem is megtörtént – hangsúlyozta Rozgonyi.
Vágólapra másolva!

Példakép volt a magyartanár

Diákokat molesztált az iskolai táborokban, ahogyan akkor hívták, a „nyaraltatásokon” egy fővárosi elitgimnázium magyartanára. A több mint 25 évvel ezelőtt történtekről a 444.hu portál számolt be. Ebben az időben, 1987 és 1991 között ennek az elitiskolának, vagyis az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának a növendéke volt Rozgonyi Krisztina, nemzetközi hírű médiajogász, a Nemzeti Hírközlési Hatóság volt elnöke is. Őt ugyan nem tanította, de egy évfolyamba járt azokkal a diákokkal, akiknek a magyartanára volt az oktató. "Megroppantott az évtizedek alatt cipelt súly, hogy tudtam a dologról és tehetetlen voltam" – vallja be a jogász. Úgy látja, a cikk megírása végre talán megtisztulást hozhat számára is. "Most beszélni kell róla, hogy megvédjük gyermekeinket. De azt is el kell mondani: az egész iskola az osztályába akart járni – mondta az Origónak Rozgonyi Krisztina. - Egy igazi példakép volt a diákok számára, mindenki fölnézett rá. Olyan fantasztikus személyisége volt, hogy azt nem lehetett nem észrevenni. Tényleg nagyon értett a diákok nyelvén" – folytatta visszaemlékezését a ma már kétgyermekes jogász.

Rozgonyi Krisztina Forrás: Facebook/Rozgonyi Krisztina

Titokzatos szeánszok, szexuális játékok

Rozgonyi Krisztina úgy emlékszik, akkoriban egyikükben sem merült fel az a gondolat, hogy mi minden történhetett abban a Nógrád megyei kis faluban, ahová a „nyaraltatásokat” szervezte a magyartanár. Arra pedig végképp nem gondolt senki, hogy a pedagógus lakásában kamaszokat megalázó szexuális játékokat tartottak. Egészen addig a pillanatig, amíg évfolyamtársai, barátai nem meséltek neki erről. Pontos részleteket nem tudott a szeánszszokról, de azt igen, hogy a tanár molesztálta a diákokat. Főként fiúkat, lányokról én nem hallottam - teszi hozzá.

Áldozatokról van szó, akiket kihasznált, megalázott, és a lelki terhet évtizedek óta cipelik – folytatta Rozgonyi Krisztina, aki arról is beszélt, hogy a közös zuhanyzás, a közös pornófilmnézés állandó programnak számított. Miért mentek, mehettek bele? – kérdeztem az érzékelhető feszültséggel beszélő jogásznőtől. "Mert a magyartanár azt mondta nekik, hogy ez normális, és mindez szükséges ahhoz, hogy érett felnőtté váljanak. Higgye el, nagyon tudta manipulálni a fiatalokat, és mindenki hitt neki" – kaptam a választ.

Sipos Pál volt az a bizonyos magyartanár

Másodikos voltam, amikor elment az iskolából Sipos Pál. Így hívták a magyartanárt – mondta Rozgonyi Krisztina. 1989-ben két szülő ultimátumot adott neki: vagy elmegy a gimnáziumból, és soha többé nem foglalkozik gyerekekkel, beszünteti a nyaraltatásokat, vagy kitálalnak, és feljelentést tesznek. Sipos tanár úr az előbbi utat választotta. A médiajogász szerint a szülők azért sem akartak rendőrséghez fordulni, hogy megkíméljék gyermekeiket a büntetőeljárás sokszor megalázó és fájdalmas tortúrájától. Az akkor hatályos Btk. alapján megrontásért a legmagasabb kiszabható büntetési tétel nyolc év volt. Mivel a bűncselekményt többször is elkövethette, akár 12 évet is kaphatott volna – hangsúlyozta az Origo kérdésére a jogásznő. Sipos Pál, miután otthagyta a gimnáziumot, a Magyar Televízióba ment. A többi között ő volt a felelős szerkesztője 1994 és 1998 között a Repeta című műsornak, amelyben tinédzserekkel dolgozott együtt. A gimnáziumban történtek óta ugyan eltelt 25 év, de azt nem tudjuk, hogy később a köztévében mit csinált a műsorkészítésen kívül az adásban szereplő gyerekekkel. A 444.hu-s cikk tanúsága szerint a tévében is történhetett hasonló. Csak a rendőrségi nyomozást követően derülhet ki, hogy valóban nem történt-e azóta hasonló eset, és elévült-e a bűncselekmény, amit elkövethetett – figyelmeztet Rozgonyi.

Kártérítés is járhat az áldozatoknak

Ráadásul anyagi kártérítéssel is tartozik a megrontottaknak – magyarázza a jogász. Fontos, hogy az új Btk.-ban már az áldozat felnőttkorától indul az elévülés – vélekedik Rozgonyi. Szerinte van egy még súlyosabb erkölcsi vonzata is az ügynek: Sipos Pálnak legalább bocsánatot kellene kérnie ezektől a meggyalázott fiúktól, lányoktól. Az nem lehet magyarázat, ahogyan Sipos fogalmazott (név nélkül) a 444 újságírójának, hogy „ezt dobta a gép”. Nem vonulhat félre, az nem lehet megoldás. Majd úgy folytatja: álljon ki, és vállalja tetteinek a következményét! Továbbá örülnék annak is, ha a gimnázium akkori és jelenlegi vezetői is megszólalnának az ügyben. Ha a volt igazgató tudott az esetekről, akkor neki is magyarázatot kell adnia – hívta fel a figyelmet Rozgonyi Krisztina.

Pályafutása

Dr. Rozgonyi Krisztina média- és hírközlésjogász. Ügyvéd, szerzői jogi szakember, nemzetközi tanácsadó, egyetemi oktató. Hat éven keresztül a Nemzeti Hírközlési Hatóság alelnöke, majd elnöke. A BBC Media Action munkatársaként, az EU tanácsadójaként, a Világbank programigazgatójaként és az ENSZ/ITU szakértőjeként számos országban dolgozott Európában, Ázsiában és Afrikában. A jogi mellett van diplomája kommunikációból (ELTE) és a Közép-európai Egyetemről MBA végzettséggel rendelkezik. 2002 óta tagja a Szerzői Jogi Szakértő Testület elnökségének. Férjével két leánygyermeket nevelnek.

Ki kell derülniük az ilyen eseteknek

Fogalmunk sincs, hogy hány iskolában történik meg ez nap mint nap – háborodik fel a beszélgetésünk végére Rozgonyi Krisztina. Az a dolgunk, hogy beszéljünk róla, büntessük meg azt, aki bántott, és védjük meg a gyerekeket. Az egész társadalomnak kell a gyerekeket, fiatalokat molesztálók ellen fordulnia. Közösen kell megvédenünk őket. Majd így folytatta: csak biztatni tudom a fiatalokat, hogy merjék elmondani, ha áldozatokká válnak. És biztatom a szülőket is, hogy ha ez kiderül, akkor azonnal forduljanak a rendőrséghez. Ki tudja, hogy hány diákot mentenének meg azzal, ha végre elindulna a lavina - zárta gondolatait a nemzetközi médiajogász.