Tóbiás: Baloldali pártot építünk, nem szivárványkoalíciót

Vágólapra másolva!
Az MSZP új elnöke erős baloldalt és erős Magyarországot szeretne.
Vágólapra másolva!

Már ellenzékben jobbá kívánják tenni Magyarországot, a pártot pedig a szolidáris demokrácia valódi esélyesévé – mondta megválasztása után Tóbiás József, az MSZP tisztújító kongresszusán, ahol egyedüli jelöltként 92 százalékos többséggel pártelnökké választotta a csaknem háromszáz küldött. Az új pártelnök beszélt az MSZP kiútkereséséről, ami szerinte nem öncélú, hanem Magyarország elesettjeiről szól. Ehhez a munkához kerestek most formát és vezetőket.

Felhívta a figyelmet a párbeszéd fontosságára, szerinte nem a kinyilatkoztatás vagy a nagyotmondás a fegyver, hanem a kompromisszumkészség, mert úgy vélte, béke ott van, ahol a konfliktusokat tudják kezelni. Az MSZP célját egy erős baloldal felépítésében, és egy erős Magyarország megteremtésében jelölte meg. Tóbiás szerint mindkettőnél elvárás a demokrácia, a jogállamiság, és a jogbiztonság, amelyek az elmúlt tíz évben megkoptak, és az elmúlt négy évben meg is szűntek

Tóbiás Jószef szerint az elmúlt 25 évben a baloldali kormányok sem tettek eleget a jog- és létbiztonság megteremtéséért, ami hatalmas adósság, hiszen egyik nélkül a másik sem létezik. Mindenkinek joga van a szociális biztonságra, a felzárkózás esélyére, mert Magyarországon senki sem pusztulhat bele az esélyegyenlőtlenségbe. Ennek érdekében új társadalmi szerződést ígért a pártelnök, ami Magyarország felemelkedését és a szegénység megállítását tűzte ki céljául.

Bírálta a kormányt, amely szerinte sok problémára legalább olyan rossz választ ad, mint maga a probléma. Az MSZP jövőjéről szólva úgy fogalmazott, a következő években tisztességes baloldali programépítést terveznek, hogy a szocialista párt újra erős és újra önmaga lehessen. Az új baloldal pedig szerinte lehet elég erős ahhoz, hogy legyőzze Orbán Viktor rendszerét. Azt ígérte, az MSZP minden tagja és vezetője már most ellenzékben, egy jobb Magyarországért fog dolgozni, de nem kíván versenyezni sem a kormánnyal, sem másokkal a gyűlölködő kifejezésekben, hanem nyugodtan, méltósággal kívánnak politizálni.

Az MSZP nem a leghangosabb, hanem a legnagyobb párt kíván lenni - mondta az új pártelnök.