A kinevezése után hallgatják meg az új nemzetbiztonsági főnököt

Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági bizottság hétfőn hallgatja meg Szabó Hedviget.
Vágólapra másolva!

Hétfőn összeül az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, és valószínűleg meghallgatja Szabó Hedviget. Az MSZP a hét végén a belügyminisztertől kért magyarázatot arra, miként nevezhette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat új főigazgatóját bizottsági meghallgatás nélkül – írja a Magyar Nemzet.

Levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, és arról érdeklődik, hogy a tárcavezető javaslatára valóban kinevezték-e Szabó Hedviget a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) főigazgatójává.

A politikus szombati közleményében azt kérdezte, a tárca miként hagyhatta figyelmen kívül a nemzetbiztonsági törvénynek azt a rendelkezését, amely a kinevezés előtt álló jelölt előzetes bizottsági meghallgatását írja elő.

A miniszterelnök július 15-i hatállyal felmentette beosztásából Boda József vezérőrnagyot, aki 2010 júliusától irányította az NBSZ tevékenységét.

A Magyar Közlöny pénteki kiadásában megjelent, hogy a vezérőrnagy más fontos megbízására tekintettel távozik tisztségéből, és a felmentésről, valamint az új főigazgató kinevezéséről a miniszterelnök Pintér Sándor, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslata alapján döntött.

Molnár a lapnak azt mondta: a hétfői az ülésen az MSZP-s tagok nem vesznek részt, és azt Németh Szilárd fideszes alelnök vezeti.

Molnár úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők felelőssége arról is dönteni, hogy a főigazgató kinevezése megfelelt-e a törvényben megfogalmazott követelményeknek, továbbá tisztázniuk kell, hogy miként történhetett személycsere az NBSZ élén úgy, hogy az új vezető személyével kapcsolatban a testület előzetesen nem foglalhatott állást.