Meghalt Kiss Péter, az MSZP volt alelnöke

kiss péter, mszp, meghalt kiss péter
Kiss Péter és Varju László lakossági fóruma Taksonyban, a Művelődési házban. Újságíró: Kovács Áron
Vágólapra másolva!
Elhunyt Kiss Péter szocialista parlamenti képviselő, korábbi kancelláriaminiszter. Az 55 éves politikus 1992 óta volt parlamenti képviselő, és több miniszteri posztot is betöltött. Súlyos betegségben szenvedett.
Vágólapra másolva!

Kedden meghalt Kiss Péter politikus, az MSZP volt alelnöke. A szocialista párt hivatalosan, Facebook-oldalán is megerősítette a hírt. "Mély fájdalommal és megrendüléssel búcsúzunk Kiss Pétertől, volt kancelláriaminisztertől, az MSZP alapítójától, volt alelnökétől, aki hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt" - írták.

Három kormányban is volt miniszter

Kiss Péter 1959. június 11-én született Celldömölkön. 1983-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán Termelési rendszer szakon diplomázott. Az MSZP egyik alapító tagja, 1998-2000 között ügyvezető alelnök, 2001 januárjától az MSZP Baloldali Tömörülés Platform elnöke.

1992 októberétől országgyűlési képviselő. 1994-től a budapesti 6. számú (Újpest-Rákospalota) választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumot, majd 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban ismét ebben a választókerületben választották országgyűlési képviselővé. 2010-ben az MSZP országos listájáról kapott mandátumot.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

1998-2000 között az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, 2002-ben a Medgyessy - kormány foglalkoztatáspolitikai- és munkaügyi minisztere, majd 2003 tavaszától a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

2004 őszétől Gyurcsány Ferenc kormányában ismét kancelláriaminiszter. 2006 júniusától a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője, 2007 júliusától a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. 2009-2010 kötzött Bajnai Gordon kormányában társadalompolitikai miniszter, az ezt követő négy évben pedig az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja, az Európai Ügyek albizottságának alelnöke.

2014-ben a budapesti 11. számú (Újpest-Angyalföld északi része) választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumot.

Sorra búcsúznak a politikustársak, ismerősök

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a Facebookon így búcsúzott egykori miniszterétől: "Derekasan küzdött. Derekasan politikusként hazájáért és az utóbbi években önmaga egészségéért is. Ez utóbbi küzdelmet most elveszítette. A békét kereste, a kompromisszumokat. Ebben volt a legjobb. Menj békével Péter. Jó ember, tisztességes politikus voltál."

Szintén a Facebookon fejezte ki részvétét Ujhelyi István is. Az MSZP európai parlamenti képviselője azt írta: "Nem tudom elhinni, hogy itthagyott minket. Sokunk politikai nevelőapja volt, nekem is mentorom, vezetőm, alelnöktársam. Mindig emlékezni fogunk Rád, Péter!"

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke ugyancsak a közösségi oldalon írt: "Óriási tragédia és hatalmas veszteség mindannyiunknak! Részvétünk a családnak!"

Közleményben fejezte ki részvétét a Demokratikus Koalíció. Azt írták, szomorúan értesültek a tragikus hírről. A szocialista politikusban nem csak a korábbi minisztert, a szociális és munkaügy kiváló szakértőjét, hanem nagyszerű kollégát, és demokrata politikust is búcsúztatunk - tudatta a DK, hozzátéve, hogy osztozik a család, a hozzátartozók és az MSZP gyászában.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke, az MSZP volt kampányfőnöke a Twitteren azt írta, hogy egy jó barátot veszített el.

„Kiss Péter egy olyan képviselő volt,

. Ugyanolyan szerény maradt, mint pályafutása elején. Olyan politikus volt, aki miniszterként sem szakadt el az emberektől és betöltött pozíciói alapján sosem érezte magát különbnek másoktól” – így jellemezte az Origónak az elhunyt szocialista képviselőt Magyar György ügyvéd, aki megdöbbenéssel értesült a politikus halálhíréről.

"Sajnos, ma már az olyan politikusokból van a legkevesebb, mint amilyen ő volt”. Az ügyvéd nagyon közeli kapcsolatban állt Kiss Péterrel, több mint harminc éve ismerték már egymást. „Valamikor a nyolcvanas években egy rendezvényen találkoztunk először”. Magyar György elmondta azt is, hogy elsősorban jogi tanácsokat kért tőle Kiss Péter, de magánéleti és közéleti témákat is megvitattak egymással szabadidejükben. Magyar György együttérzését fejezte ki az elhunyt családjának.

A halálhírre közleményt adott ki a KDNP is, amelyben a kereszténydemokraták együttérzésükről biztosították Kiss Péter családját és a gyászolókat.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét Kiss Péter halála miatt. Wintermantel Zsolt pedig a Facebookon így búcsúzott Kiss Pétertől: „Nemes ellenfél volt. Volt hogy ő győzött le, volt hogy én nyertem. De azok csak választások voltak. Most a legfontosabb csatát elveszette, nyugodjék békében!”