Összeborult, de össze még nem fogott Budapesten az ellenzék

Vágólapra másolva!
Három órás tárgyalás után közelebb került ugyan az MSZP, az Együtt-PM és a DK ahhoz, hogy megegyezzen az őszi önkormányzati választáson való együttműködésről, de a megállapodásra még jövő hétfőig biztosan várni kell. Nincs egyelőre közös főpolgármester-jelöltjük sem. 
Vágólapra másolva!

Fontos előrelépést tettek a tárgyaló felek a szerdai egyeztetésen, de azt sem az MSZP, sem az Együtt-PM, sem a DK politikusai nem árulták el, mi ez az előrelépés. A DK irodájában tartott mintegy háromórás megbeszélés után csak annyi biztos, hogy egyelőre nincs közös főpolgármester-jelölt, aki mögé mindhárom párt be tudna állni.

Közelebb, egyre közelebb

A tárgyalássorozat egy fontos állomásán vagyunk túl - jelentette be a megbeszélés után Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke. A közös cél egyfajta együttműködés, de ennek részletei még nem tisztázottak - tette hozzá.

Ismert, hogy az összefogás eddig sem volt kérdéses, csak éppen az Együtt-PM a koordinált összefogásban gondolkodott, míg az MSZP alapvetően elvetette eddig ezt a megoldást, hiszen ez azt jelentené, hogy a biztos győzelemmel nem kecsegtető kerületekben önállóan indítanának jelöltet a pártok.

Azt a tárgyalás után nem árulták el a résztvevők, vajon ebben a kérdésben történt-e előrelépés, mindenesetre Molnár megköszönte tárgyalópartnereinek a konstruktivitást, és azt, hogy volt, amiben mindenki engedett korábbi álláspontjához képest.

Jövő héten megállapodás

A jövő hét első felében végleges megállapodást tudunk bejelenteni - mondta Molnár Csaba, akit Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezetője pontosított: szerinte "hétfőn estig" meglesz a megegyezés. Szigetvári arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak "állóháborújából" is elmozdultak a felek, bár ő sem fejtette ki, pontosan miben és merre.

A cél az, hogy legalább 15 baloldali-balközép polgármestert tudjanak indítani ősszel, hogy "a sok korrupt fideszes polgármestert leváltsák" - mondta Szigetvári. Hozzátette: a kerületek többségében egyetlen polgármester-jelöltet indítanának közösen. Ez a kijelentés ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy maradt az úgynevezett koordinált együttműködés modellje, tehát lesz olyan városrész, ahol egymás ellen indítanak jelöltet az összefogásra készülő pártok.

Sikert érez az MSZP

Az MSZP sikeresnek értékeli a tárgyalás újabb fordulóját, és meggyőződése, hogy a felek nem egymást hozzák nehéz helyeztbe a tárgyalássorozattal, hanem őket hozza ilyen helyzetbe a kormánytöbbség által az utolsó pillanatban átírt választási törvény, ami "méltánytalan" - fogalmazott Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke.

Emlékeztetett: az áprilisi parlamenti választáson "Budapest megállította a Fideszt", és szerinte most azon dolgoznak, hogy "ennek a számszerű többségnek ősszel politikai otthont is adjanak Budapesten".

Főpolgármester-jelölt még nincs

Szó esett a tárgyaláson a főpolgármester-jelölt kérdéséről is, de közös jelölt egyelőre nincs - hangzott el. Molnár Csaba erről azt mondta: nem akarnak a nyilvános casting hibájába esni, ezért amíg nincs megállapodás a személyről, nem mondanak semmit.

Az MSZP-nek van eddig egyedül hivatalos főpolgármester-jelöltje Horváth Csaba személyében, aki ugyan részt vett a tárgyaláson, de utána nem nyilatkozott, hanem Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke társaságában távozott.