Maratoni demonstrációra készülnek a miskolci romák

Vágólapra másolva!
Mától tíz napon keresztül tüntetnek Miskolcon a kilakoltatások ellen a helyi romák. A települési roma önkormányzat az "embertelen kitelepítés" ellen akar fellépni. A kilakoltatások tegnap megkezdődtek, egy mozgáskorlátozott nőt és egy kisgyermekes családot tettek az utcára.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervek szerint Kriza Ákos polgármester háza előtt tüntettek volna, de utóbb ezt visszavonták, arra hivatkozva, hogy a cigányok jól tudják milyen az, amikor otthonuk előtt menetel a Magyar Gárda és más hasonszőrű szervezet. Váradi Gábor a roma nemzetiségi önkormányzat vezetője közleményében azt írta, szerették volna a félelem, a megaláztatás érzetétől megkímélni a polgármestert és a családját, azért a felebaráti szeretet nevében megkímélik őket.

Az embertelen kitelepítés ellen

Ha a polgármester háza előtt nem is, de két helyszínen azonban lesz tüntetés. Az egyiket ma kezdik el a miskolci Szent István téren és augusztus tizedikéig ott lesznek. A másik tüntetést a Számozott utcákban tartják, ezt is mától, de ez már augusztus 16.-áig tart majd.

A tüntetéssel az "embertelen kitelepítés" ellen akarnak fellépni, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a szegénység felszámolására nem a kitelepítés a megoldás. Tegnap megkezdődetk a kilakoltatások Miskolc egyik nyomortelepén, egy mozgáskorlátozott nőt és egy kisgyermekes családot tettek az utcára.

Útban vannak

A miskolci közgyűlés még májusban, a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással döntötte el, hogy "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”, a miskolci önkormányzat tájékoztatása szerint Miskolcon a városban lévő nyomortelepek, az Avas lakótelepre beköltözött „fészekrakók” és a szegregált területeken mélyszegénységben élők az elmúlt években „óriási társadalmi feszültséget okoztak”.

Helyi roma vezetők szerint valóban arról van szó, hogy 4,5 milliárdból multifunkcionális stadion épül Diósgyőrben, és ennek a fejlesztésnek útjában állnak a lakások. Az ügyben vizsgálatot indított az ombudsman.

NEKI: jogellenes a miskolci kitelepítés

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) jelentette fel Miskolc város önkormányzatát és Kriza Ákos polgármestert a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI). A jogvédő iroda szerint a romák kitelepítését célzó törekvések nem csak szöges ellentétben állnak a miskolci városvezetés által elfogadott – az uniós források lehívásához szükséges – esélyegyenlőségi programmal, de sértik az uniós jogot, a Magyarország Alaptörvényét és az Egyenlő bánásmódról szóló törvényt is.

Van Miskolcnak Antiszegregációs Terve

Roma Sajtóközpont információi szerint a megyei jogú város az Integrált Városfejlesztő Stratégia részeként még 2008-ban fogadott el egy Antiszegregációs Tervet. A dokumentumban többek között az áll, hogy területi alapú beavatkozásokat kell tervezni, melyek elsődleges eszköze az alacsony státuszú népesség szétköltöztetése, a gettó felszámolása, ám oly módon, hogy a „beavatkozással létrejött (direkt/spontán) lakossági mobilizáció ne eredményezze újabb szegregátumok kialakulását, a településen és azon kívül sem (se külterületen, más településen).”

Pár tízezres tartozások maitt bontottak szerződést

Ehhez képes a város azóta három szegregátumot szüntetett meg, a lakók nagy részét pedig egy másik roma telepre, éppen a – most a diósgyőri stadionfejlesztési tervek útjában álló – számozott utcákba költöztette. A város saját adatai szerint hat év alatt 5000 szociális bérlakásából négyezret megszüntetett, újakat pedig nem épített. A NEKI felmérése szerint a lakásbérleti szerződések tömeges felbontására pár tízezer forint összegű tartozások miatt került sor, a legmagasabb ismert tartozás mindössze 50.000 forintra rúgott.

A NEKI szerint két jogcím nélkülivé vált család kapcsán is vélelmezhető, hogy a családsegítő munkatársai félrevezetik őket: azt mondják, „csak fizessenek”, akkor nem kell elhagyniuk a lakást, miközben az együttműködési szerződés utolsó pontjában az áll, hogy „az adósságrendezési programban való részvétel nincs befolyással a kilakoltatásra.”