Erdő Péter magyarul és németül beszélt a Befogadás napján

Vágólapra másolva!
Az a feladat, hogy észrevegyük, mit tehet napjainkban a szolidáris szeretet - fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Befogadás napján tartott ünnepi szentmisén a zugligeti Szent Család plébániatemplomban, csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A keletnémet menekültek befogadásának 25. évfordulóján magyarul és németül is elmondott beszédében a bíboros hálát adott azokért az eseményekért, "amelyek 25 évvel ezelőtt a szolidáris szeretet, a menekülők befogadása, a falak leomlása kapcsán meghatározták egy egész generáció élményvilágát".
Erdő Péter kiemelte, Zugligetben a hívők észrevették azoknak a szükségét, akiket vonzott a szabadság vágya, akik szinte vallásos vágyakozással tekintettek egy olyan világ felé, amelyben sokan közülük az ígéret földjét sejtették.

A bíboros arról is beszélt, hogy a keresztény hit fényében a szabadság lehetőséget jelent az igazi értékek megvalósítására, képességeink kibontakoztatására. Az élet lehetőség arra, hogy higgyünk és szeressünk - mondta. Hozzátette, 25 évvel a határnyitás után "joggal kérdezzük magunktól, hogyan éltünk a szabadsággal, milyen értékekben gazdagodott az egész társadalom".

A mise végén Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke Befogadás Emlékdíjjaltüntette ki Horváth István volt bonni nagykövetet, Wolfgang Wagnert, az egykori menekülttábor vezetőjét és nyolc egykori önkéntes segítőt. Az emlékdíj Rieger Tibor kisplasztikája, amely a MMSZ központjában álló Befogadás emlékmű kicsinyített mása. Néhány díjazott betegség miatt nem tudott személyesen megjelenni az ünnepségen.

A szentmise után megkoszorúzták a templom falán elhelyezett emléktáblát.

Huszonöt évvel ezelőtt több tízezer keletnémet érkezett menekültként Magyarországra azzal az elhatározással, hogy többé nem tér vissza korábbi otthonába. 1989. augusztus 14-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a zugligeti templom kertjében megnyitotta az első menekülttábort. Ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakcióját indította el, amelynek keretében három hónapon át 48 600 emberről gondoskodott. Ezt a napot azóta minden évben a Befogadás napjaként ünnepelik meg.