Árad a Rába, életveszélyes a vízitúrázás

Vágólapra másolva!
Délután tetőzhet a Rába Körmendnél, de a Csörnöc patak áradása is komoly gondokat okoz Vas megyében. A Rábán továbbra is életveszélyes és ezért tilos a vízitúrázás. Zalában is több helyen áradnak a folyók és a patakok.
Vágólapra másolva!

Szentgotthárdnál már apadásnak indult, Körmendnél viszont tovább árad a Rába, a tetőzést 4 méter körüli vízállással délutánra várják a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei – közölte Gaál Róbert védelemvezető. Hozzáfűzte: a folyó csütörtök délután Szentgotthárdnál 274 centiméteres vízállással tetőzött, majd apadásnak indult, a körmendi szakaszon viszont az éjszaka tovább folytatódott az áradás, hajnalra megközelítette a 4 méteres vízszintet, ezért ott másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Gaál Róbert tájékoztatása szerint a Csörnöc völgyében pénteken a reggeli órákban megjelent a víz, ezért a Körmend alatti részen völgyi elöntésre számítanak. A hidrológus szakemberek becslése alapján Sárvárnál az árhullám már fokozat alatti vízállással fog levonulni. A vízügyi igazgató közleményében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Rábán levonuló árhullám miatt a folyón továbbra is életveszélyes és ezért tilos a vízitúrázás, valamint a folyóparton, ártéren sem tanácsos tartózkodni.

A Csörnöc patak áradása miatt teljes szélességében lezárták Vas megyében a Molnaszecsőd és Döröske közötti összekötő út több mint három kilométeres szakaszát, a belvíz miatt pedig a csákánydoroszlói bekötőút egy szakaszán is teljes útzár van érvényben csütörtök délután óta.

Árvíztározókat nyitottak meg Zalában

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt árhullám indult meg a Murán és a térségbeli vízfolyásokon, ezért árvíztározókat kellett megnyitni. A Kebelén és a Kerkán intenzív árhullámok indultak el, ezért vált szükségessé az árvíztározók üzembe helyezése. A Kebele-tározó révén jelentősen csökkenteni tudták a Kebele vízszintemelkedését, illetve az alsószenterzsébeti tározó szintén folyamatosan töltődik. Péntek reggel Zalaszombatfánál közel 230 centiméteres vízállást mértek, Rédicsnél az éjszakai óráktól stagnál a víz szintje.

A Kerka Bajánsenyénél csütörtök délután tetőzött, azóta csaknem másfél métert apadt a vízállás. A Mura kisebb árhulláma a szlovéniai Radgonánál és Muraszerdahelynél már tetőzött, Letenyénél azonban még lassan árad a folyó. Itt várhatóan fokozat alatti vízállással fog tetőzni. A vízügyi igazgatóság közölte azt is: egyelőre senkinek nem javasolják a Murán a vízitúrázást.