Nyugat-imádat, cigány asszony gyerekkel és más sztereotípiák

tankönyv, társadalmi réteg, előítélet
Vágólapra másolva!
Ezúttal Bánhegyi Ferenc nyolcadikosoknak írt történelmi munkafüzete került a figyelem középpontjába, illetve annak is négy ábrája, de a szerző történelemkönyve már idén áprilisban heves vitát váltott ki. 
Vágólapra másolva!

A nyolcadikosoknak írt történelmi munkafüzetben látható, 4 szereplőből álló rajzon hökkent meg az internetezők jelentős része. A szerző az a Bánhegyi Ferenc, aki a szintén nyolcadikosoknak írt történelemkönyvében Hitlert úgy ábrázolta, hogy akár szimpatikus is lehetet a diákoknak. Legalábbis akkor így értékelt a Történelemtanárok Egyletének elnöke. A mostani munkafüzet egyik ábrája lehet több mint furcsa. Azt kellene a tanulóknak meghatározniuk a segítségével, hogy az urna elé járuló "választópolgárok milyen településen szavazhatnak, illetve melyik társadalmi réteghez állhatnak a legközelebb.

Milyen társadalmi rétegek? Forrás: Origo

Miklósi László a Történelemtanárok Egylete elnöke az ábrákat erősen aggályosnak nevezte. Mint mondta, az helyes, ha a történelemoktatás megismertet a különböző társadalmi rétegekkel, ám az őket bemutató szövegnek és ábrának tényszerűnek, differenciáltnak kell lennie, és semmiképpen nem épülhetnek sztereotípiákra, ami az érintett képekről nem mondható el.

Mely társadalmi réteg képviselőit látjuk?

Szerkesztőségünkben is beindult a találgatás, hogy vajon kik lehetnek a képek szereplői?

  • A szemüveges, szakállas alak lehet akár hippi, szelíd motoros, vagabund, jellemzően városlakó, de többek szerint szakállas-hippi-szelídmotoros-vagabund külsejű, illetve életmódú választópolgárok lehetnek falun is. Szavazni ott is lehet. Ami a társadalmi réteget illeti, az Osztálylétszám 2014 kutatás körtéje alapján ő sodródó lehet.
  • A második képen anyókát, házimunkában megtört, koravén középkorú nőt is láttak a kollégák. Volt azonban, akinek a "botos jeti" kifejezés ugrott be.
  • A harmadik képen egy autentikus ruházatot viselő cigány asszonyt láthatunk. Hogy a szerző ne hagyja bizonytalanságban a gyerekeket, a hátára pingált egy purdét. A mosoly és a voksolás nem téveszt meg, ez bizony vaskos sztereotípia!
  • A negyedik ábrán egy fiatal, huszonéves, valószínűleg szingli hölgy látható, városi, vagy kisközségi szavazókörben. Ő a feltörekvő fiatalok egyike, bár hajviselete meglehetősen old school.

Átdolgozásra szorul a tankönyv és a munkafüzet

Bánhegyi Ferenc, a könyvek szerzője nem küldött megfejtéseket, azt írta azzal részben egyetért, hogy a rajzok bírálható minőségűek, de az nem az ő kompetenciája. A feladat szövege feltételes módra utal, tehát a megfejtés a tanár és a tanuló "közös" fantáziáját veszi igénybe. Bánhegyi Ferenc szerint ez az egész fejezet már egyébként sem aktuális, mert a hét évvel ezelőtt készült munkafüzet és tankönyv az azóta eltelt törvényi változások következtében lényeges átdolgozásra szorul.

A kormány egyetértésével

Részlet Alföldi Jenő-Valaczka András 7. osztályosoknak írt irodalom-olvasókönyvéből Forrás: Origo

Bánhegyi Ferenc történelemkönyvéről és a fenti részletet tartalmazó olvasókönyvi részletről az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet azt írta, a tankönyvek 6-8 éve íródtak, és szerintük ezek az esetek is azt mutatják, hogy a korábbi tankönyvpiaci rendszer helyett létrejövő állami tankönyvellátásra szükség volt.

Az OFI szerint a mai tankönyvfejlesztés széles társadalmi és szakmai egyeztetéseken alapul, mindezen észrevételek feldolgozása után alakul ki a végleges tankönyv. Az OFI levelében azt is megüzente, hogy a tankönyvek tartalma a tananyagfejlesztők és a szerkesztők hatáskörébe tartozik, és a kormány egyetértésével készültek el.

Valaczka András, a könyv egyik szerzője az Indexnek viszont azt írta, ezek a nyolc évvel ezelőtt megjelent sorok nem szolgáltak aktuálpolitikai törekvéseket. Szerinte a Nyugat-imádatra vonatkozó szövegrészlet nem megtanulandó kinyilatkoztatás, hanem vitaindító modul része.