Vágólapra másolva!
Ellentmondásos hivatkozással indokolja Hende Csaba honvédelmi miniszter és tárcája, miért tartják titokban 30 évig a Fradi új stadionjának avatóján parádézó Gripenek gyakorlatozásának részleteit.
Vágólapra másolva!

1518/147/128-77/2014 - mindössze ez a hosszú nyilvántartási szám tudható a Ferencváros új stadionjának avatásán parádézó Gripenek gyakorlatozásáról, minden más részlet 30 évig titkos. Így az is, hogy kinek a kérésére, ki engedélyezte a három vadászgép átrepülését az Üllői úti aréna felett, és főleg, hogy mindez mennyibe került.

Költséges látványelem volt

A Gripenek vélhetően költséges látványelemként való felhasználása az Orbán Viktor kormányfő részvételével megtartott stadionavatón hatalmas botrányt okozott. Ám hiába próbálta megtudni a sajtó és az ellenzék, hogy erre mi szükség volt, és mennyibe került a légi parádé az adófizetőknek, a szaktárca honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva hallgat a részletekről.

Gripen vadászrepülőgépek a Groupama Aréna felett a nyitóünnepségen Forrás: MTI/Marjai János

A Gripenek részvételéről a hivatalos közlésekből csak annyi tudható, hogy egy rendhagyó helyszínen végrehajtott gyakorlatról volt szó, ami „többletköltséget" nem okozott, lévén amúgy is tartanak gyakorlatokat. Megjegyzendő, hogy az avatót megelőző napon este főpróbát is tartottak a Gripenek a stadion felett, tehát a gyakorlatra is gyakorlatoztak.

A további kérdéseket a tárca és Hende Csaba honvédelmi miniszter azzal utasította vissza, hogy a gyakorlatra vonatkozó egyéb információ а honvédelemről szóló 2011. évi СХIII. törvény alapján nem nyilvános.

Kifütyülték a kormányfőt

A Groupama Aréna névre elkeresztelt stadion avatóján kifütyülték beszéde egy része alatt Orbán Viktort. Ez a helyszínen és a televíziós közvetítésekben is jól hallható volt, ám a kormányzati Youtube-csatornára feltöltött videón már nem hallatszott a fütty.
A kormányfőnél is rosszabbul járt egyébként Kubatov Gábor, a Fradi elnöke, akinek beszéde alatt végig pfújolt és fütyült a közönség. A fütty csak jobban felerősödött, amikor az ultrákkal régóta rossz viszonyban lévő klubelnök azt mondta, "köszönöm hős magyar hazám miniszterelnökének, Orbán Viktornak, hogy a sok ócska támadás ellenére a mi zöld-fehér álmunkat valósággá változtatta".

Ezenkívül a miniszter és a tárca fontosnak tartotta mindannyiszor hangoztatni, hogy „a Gripenek megjelenése az új ferencvárosi stadionavatóhoz kapcsolódóan а várakozásokat felülmúlóan irányította а társadalom, а média és politikusok figyelmét а Magyar Honvédség XXI. századi légtérvédelmi képességére".

Nem nyilvános, de miért?

Az Origo rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy melyik passzus indokolja a légi parádi titkosságát abban a jogszabályban, amelyre Hende Csaba az ellenzéki képviselőknek küldött írásbeli válaszában is hivatkozik.

Hende Csaba honvédelmi miniszter katonák körében Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az említett törvényben ugyanis nincs olyan passzus, amely egy gyakorlat bármely részletét nem nyilvánosnak minősítené, csak a honvédség létszámára és haditechnikájának mennyiségére vonatkozóan található utalás benne arra, hogy ezek az adatok nem nyilvánosak. A 85 paragrafusból álló jogszabályban a gyakorlat szó öt helyen szerepel, és egyszer sem az adatok titkosságára vonatkozó kontextusban.

Arra viszont kitér a jogszabály, hogy „A Honvédség személyi állományára vonatkozó - a Honvédség védelmi képességének, hadrafoghatóságának biztosításával összefüggő - adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak". Ám ezen adatok megismerését a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezheti.

Újabb hivatkozást húztak elő

Mindezek ellenére a HM továbbra is nem nyilvános adatokról írt az Origónak küldött válaszban, ennek alátámasztására pedig egy másik, a HM közigazgatási államtitkára és a honvéd vezérkari főnök egy 2013-as, a Magyar Honvédség nyilvánosnak minősülő adatairól szóló együttes utasítását citálták, amely a 2011-es törvény 30 éves titkosításról szóló passzusának részletszabályait tartalmazza.

Egy JAS-39 Gripen vadászgép közelről Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A sajtóosztály szerint az előírt mérlegelés alapján engedélyezhető ugyan bizonyos nem nyilvános adatok közzététele, de a Gripenek légi parádéja nem tartozik ebbe a körbe. Arra hivatkoznak, hogy kiadható adat lehet például „a felkészítés, kiképzés keretfeladatai általánosságban a hazai, nemzetközi gyakorlatok és CREVAL ellenőrzések vonatkozásában".

Vagyis akár egy gyakorlat adatai is nyilvánosságra hozhatók elvileg. Csakhogy - folytatta az okfejtést a HM - „ebben az esetben nem egy konkrét kiképzési feladatról, hanem általánosságban kiképzési feladatokról beszél a szabályozó, így a feltett kérdés vonatkozásában továbbra is fennáll a Hvt. 38. § (7) bekezdésének korlátozása, hogy a kért adatok 30 évig nem nyilvánosak".

Mégis kiadható adat lenne?

Ugyanennek a rendeletnek van azonban egy másik pontja is, amelyre a HM nem tért ki. Eszerint ugyancsak nyilvánosságra hozhatók „a polgári kezdeményezésű, honvédségi részvétellel végrehajtásra kerülő rendezvényekre" vonatkozó adatok, így különösen "a bevont haditechnikai eszközök, anyagok, hadfelszerelések darabszáma, valamint a részt vevő személyi állomány összlétszáma".

Gripen vadászgép készenléti riasztási gyakorlata a kecskeméti repülőbázison Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Márpedig a stadionavatón végrehajtott légi parádé alighanem a polgári kezdeményezésű, honvédségi részvétellel végrehajtott rendezvények kategóriájába tartozik. Igaz, ettől még a gyakorlat költsége továbbra is titkos maradna, hiszen annak nyilvánosságra hozását tételesen nem sorolja fel ez a rendelet.

Komolyan vette a viccet a tárca

Az Index.hu egy olvasója megirigyelte, hogy egy nagyobb szabású rendezvényre lehet „igényelni" éppen gyakorlatozó Gripeneket, ezért egyszerű állampolgárként azzal a kéréssel fordult a tárcához, hogy barátnője születésnapját szeretné emlékezetessé tenni egy hasonló légi parádéval.
Megadta az időt és a helyet, de a HM főosztályvezetője rossz hírt közölt vele válaszában. Azt írta: „a Magyar Honvédség sajnos nem tudta kérését teljesíteni, mivel JAS-39 Gripenjeinek az Ön által megjelölt térségbe arra a napra nem volt tervezett kiképzési repülése".