Visszajárhat a pénz a ScienNet károsultjainak

Vágólapra másolva!
Csak gyorsabbnak kell lenniük a NAV-nál.
Vágólapra másolva!

Az állammal futnak versenyt pénzükért a ScienNet-károsultak. Ha az adóhatóság előbb fejezi be az öt éve húzódó nyomozást, mint hogy az ügyfelek nyernének a bíróságon a cég ellen, akkor az állam teheti rá a kezét a ScienNet zárolt számlájára - írja a Népszabadság.

Az első fokon eljáró bíróság még tavaly év végén úgy döntött, hogy mivel a ScienNet működése a hatóság fellépését követően megszűnt, és azóta is szünetel, a szerződés ellehetetlenült, így visszajár az ügyfél pénze a zárolt számláról – közölte Gondola Zsolt Zoárd, az egyik szegedi ügyfél ügyvédje. Szerinte a Szegedi Ítélőtábla szeptember végi jogerős döntése áttörést jelent az ügyben, mivel a többi ügyfelet is arra ösztönözheti, hogy polgári úton szerezze vissza a pénzét.

Versenyt futnak az idővel

A károsultak azonban versenyt futnak az idővel. A magyar állam is igényt tart ugyanis a zárolt számlán lévő 1,8 milliárd forint egy részére. A NAV szerint a vállalkozás 2007 óta nem fizetett adót, így 2009-ig összesen 900 millió forint adóhátralékuk keletkezett. Ha a NAV még a polgári perek lezárta előtt befejezi a nyomozást, és adóhiányt állapít meg, akkor végrehajtást rendelhet el a zárolt számlára.

A Washingtonban bejegyzett, de Magyarországon működő cég 2008-ban 960 millió forint adót nem fizetett be, és piramisjáték gyanújával is vizsgálódtak náluk a hatóságok. A társaság utalék, ajánlói jutalék, karrier jutalék, bónusz jogok címen kedvezménnyel és más anyagi előnnyel csábította az ügyfeleket.