Ipsos: Tarlós egymaga veri összes kihívóját

Tarlós István avat avatás beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS főpolgármester Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ÜNNEP Budapest, 2014. szeptember 17.
Tarlós István főpolgármester a felújított zenélő kút átadásán a Margitszigeten 201
Budapest, 2014. szeptember 17. Tarlós István főpolgármester a felújított zenélő kút átadásán a Margitszigeten 2014. szeptember 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Ipsos október eleji közvélemény-kutatása szerint stabilak az erőviszonyok a vasárnapi önkormányzati választás előtt, a pártok támogatottsági adatai szinte teljesen azonosak a múlt havival. Felmérésük alapján a kormánypártok a listás szavazást minden megyében megnyerhetik, a megyei jogú városok túlnyomó többségében ők adják majd a polgármestert, és a főpolgármesteri poszt is a Fidesz-KDNP-nél marad. A baloldalnak Szegeden és iparvárosokban van győzelmi esélye.
Vágólapra másolva!

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint a Fidesz a választókorú népesség egészén belül 35 százalékot ér el, az MSZP és a Jobbik küzdelme pedig folytatódik a második helyért, előbbinek 12, utóbbinak 11 százalékos a tábora. Az LMP, a DK és az Együtt-PM támogatottsága azonos, 3-3 százalékos.

Továbbra is kimagasló a Fidesz-szavazók aktivitási szintje – folytatták –, a biztos pártválasztók körében három és félszeres többletük van a Jobbikhoz és MSZP-hez képest. A kormánypárt ebben a szavazói körben 55, a Jobbik 16, az MSZP pedig 15 százalékos. A DK 5 százalékot kap a részvételüket biztosra ígérő és pártelkötelezett szavazók csoportjától, míg az LMP 4, az Együtt-PM pedig 3 százalékot.

Jobban szerepelhet 2010-nél a baloldal

A közvélemény-kutató cég adatai szerint a főpolgármesteri poszt is a kormánypártoknál marad. Felmérésük budapesti almintája 182 fős, ami a főváros választóit arányosan reprezentálja – közölték, megjegyezve, hogy a közzétett adatok tükrözik az erőviszonyokat, de az adatok értelmezési tartománya nagyobb, mint egy országos felmérésnél. Ezt figyelembe véve úgy tájékoztattak, hogy Budapesten a Fidesz-KDNP-re a választópolgárok egyharmada voksolna, s ugyanezzel a támogatottsági aránnyal rendelkezik Tarlós István is.

A szavazásra jogosultak 26 százaléka támogatja a három baloldali pártot (MSZP, Együtt-PM, DK). Bokros Lajos támogatottsága 14 százalék. A Jobbik és Staudt Gábor támogatottsági adata egyaránt 11 százalék, az LMP-é 6, főpolgármester-jelöltjéé, Csárdi Antalé 7 százalék – írták. „A fővárosi kerületekben a baloldal számára valós esély a 2010-es szereplés meghaladása, így minden bizonnyal az akkori háromnál több polgármesteri pozíciójuk lehet” – tették hozzá.

Itt lehet szoros a verseny

Felmérésük szerint a megyei jogú városok közül 18-ban szinte biztosan a Fidesz adja majd a polgármestert, a baloldalnak legnagyobb győzelmi esélye Szegeden van, de szoros lehet a verseny Salgótarjánban, Tatabányán és Dunaújvárosban is. Hozzátették, hogy a miskolci eredmény prognosztizálható a legnehezebben, ott a Fidesz és a baloldali összefogás mellett a Jobbiknak is vannak nyerési kilátásai.

A közvélemény-kutató cég adatai szerint az elmúlt egy hónapban nem lettek aktívabbak a választópolgárok, most is 43 százalékuk ígéri biztosra részvételét az önkormányzati választáson. A fővárosban a voksolási hajlandóság relatíve magas, a részvételt ígérők aránya 55 százalék. A vidéki városokban 42-43 százaléknak áll szándékában, hogy október 12-én megjelenjen az urnáknál, míg a falvakban csupán 35 százaléknak.