A Fidesz és a függetlenek mindenkit kiütöttek

szavazóurna
Vágólapra másolva!
A pártok versenyét a kis települések világában egyértelműen a Fidesz–KDNP nyerte, második helyre a Jobbik futott be. Az MSZP számára a harmadik hely megszerzése mellett legalább annak örülhetett, hogy több mint kétszer annyi szavazatot szereztek, mint a DK. A polgármesteri címek megszerzésében a függetlenek minden pártot nagyon csúnyán elvertek.
Vágólapra másolva!

A pártok közti erőviszonyok lemérésének a legjobb terepe az önkormányzati választáson a megyei közgyűlési voksolások voltak. Budapestet és a megyei jogú városok választókorú népességét leszámítva mindenki kifejezhette a véleményét a pártokról, így meglehetősen tiszta képet kaphattunk az erőviszonyokról. A megyei listás szavazás a személyes szimpátiákat is felülírta, így például Siófokon bár simán kikapott a fideszes polgármester, de a szavazatok többségét a listás voksoláson a kormánypártok söpörték be.

A 2014-es önkormányzati választás egyik szavazóhelysége. Fotó: Bielik István - Origo

Picit veszített a Jobbik

Az eredmények egyértelműen a Fidesz-KDNP győzelmét mutatják, mivel a szavazatok 53 százalékát szerezték meg a megyei listákon. A második a pártok között a Jobbik lett 21 százalékkal, míg a harmadik helyen 14 százalékkal az MSZP végzett. Az áprilisi országgyűlési és a júniusi európai parlamenti választásokkal összehasonlítva az látszik, hogy a három baloldali párt (MSZP, DK, Együtt-PM) lényegében azonos szavazati arányt ért el a városokban és a falvakban, mint tavasszal, miközben a Jobbik 2 százalékot veszített – derült ki a Policy Agenda elemzéséből.

A városokban (megyei jogúak kivételével) és falvakban 111 polgármester-jelöltje volt az MSZP-nek. Ennek 23 százaléka megnyerte a választást. A Jobbik 218 ilyen településen tudott jelöltet állítani, amelynek 6 százalékát tudta csak megnyerni. Jól látszik, hogy a szocialisták jóval nagyobb hatékonysággal „dolgoztak”, mint a Jobbik, mivel kevesebb jelöltből tudtak több polgármesteri címet szerezni, mint a radikális párt.

Visszaestek Gyurcsányék

A baloldali pártok közötti erőviszonyokról is képet kaphattunk a mögöttünk hagyott voksoláson. Ebből a szempontból tényszerűen csak az MSZP és a DK eredményét lehet összehasonlítani, mivel az Együtt-PM csak 12 megyében tudott listát állítani. Az önkormányzati választáson az MSZP a megyei listán a szavazatok 14 százalékát tudta megszerezni, miközben májusban csak 10 százalékot kapott. A DK az EP választáson 9 százalékot kapott, most 6 százalékra esett le a támogatottsága.

Budapest, 2014. október 12. Urnabontás az 5. kerületi Sütő utcában, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban kialakított 9. számú szavazókörben az önkormányzati választáson. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Minden bizonnyal a fönt látott számok is arra sarkallták az MSZP vezetését és különféle platformjait, hogy határozottan utasítsák el Gyurcsány Ferenc pártunióra tett javaslatát. A szocialisták szerint a korábbi összefogásos politika nem vezetett sehová, és még Budapesten sem sikerült elérni a Fidesz bukását. Az MSZP elutasítja a fúziót bármelyik politikai erővel, de a párbeszéd és a koordináció továbbra is szükséges a különféle baloldali szervezetek között.

A polgármester-választások eredményei térképen. Forrás: GeoX Kft.

A választási eredmények egy másik, ámde sajátos megközelítését mutatja a fönt látható Magyarország-térkép, amelyen csak a polgármester-választások győzteseinek pártszíneit tüntették föl. Az összhatás alapján az a kép rajzolódik ki, minta a Fidesz súlyos vereséget szenvedett volna, míg a baloldal és a Jobbik pedig csak pontszerűen létezne. Ezzel szemben a valóságban a Fidesz több mint hárommillió, míg a baloldal és a Jobbik körülbelül egy-egy millió szavazatot kapott.

A középső és keleti országrészben látható hatalmas narancssárga területek is roppant megtévesztőek, mivel a török hódításnak köszönhetően az Alföldön a kis falvak teljesen eltűntek, szemben például Zala, vagy Vas megyével. Így egy nyugat-magyarországi baloldali győzelem jóval jelentéktelenebbnek tűnik, mint ha azt mondjuk Hajdú-Bihar megyében aratták volna.

Mindig a függetlenek domináltak

Egyébként az önkormányzati választások történetében a polgármesteri címeket tekintve 1990 óta mindig a függetlenek söpörték be a helyek 70-80 százalékát. 2006 óta látható az a folyamat, miszerint a pártpolitika megpróbál a 10 ezer főnél kisebb népességgel rendelkező településekre behatolni. Főként a Fidesz és a Jobbik tudott ebben a szegmensben sikereket elérni, de még ők is nagyon messze vannak attól, hogy a függetleneket maguk mögé utasítsák.