Közeleg az óraátállítás: többet alszunk, hogy spóroljunk

ébresztőóra, ébredés, hirtelen felébredés
Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli időszámítás, amely március 29-éig tart. Akkor majd egy órával kevesebbet alhatunk, most még eggyel többet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió szabályozása alapján a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapján ér véget - az idén október 26-án hajnali háromról kettőre kell visszaállítani az órákat.

A takarékosság a lényeg

A félévenkénti óraátállítás gyakorlati haszna az energiatakarékosság. A nyári időszámítás miatt évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - spórolható meg így - becsülte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Az átállítás talán sokaknak nyűg, de egy kisváros enegergiáját spóroljuk meg Forrás: Flickr/Chrissy Wainwright

Az óraállítás lényege, hogy a lakosság ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. Így tavasszal csökken a villamosenergia-rendszer esti terhelése, hiszen később sötétedik, az őszi visszaállítás pedig nem okoz többletfogyasztást.

Van, akiket megterhel

Hiába a spórolás, egy tavalyi, nem reprezentatív online kutatás szerint a magyarok 85 százaléka eltörölné az óraátállítást. Az indok, hogy túlságosan macerás: a válaszadók szerint kialvatlanságot, egészségügyi problémákat, késést okoz.