Semjén: Helyre kell állítani a vadászat becsületét

Vágólapra másolva!
A vadászat becsületét csak úgy lehet helyreállítani, ha a társadalomnak is be tudjuk mutatni annak kultúráját – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.
Vágólapra másolva!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki tisztségét is betöltő kereszténydemokrata politikus a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetsége által rendezett vadásznapon elmondta: a vadászat megismertetésében nagyon fontos szerepet játszanak a szakmai események keretében szervezett interaktív vadászati bemutatók és kiállítások mellett a kormányzati kezdeményezések, például a vadhús közétkeztetésbe történő bevonásának minisztériumi támogatása is.

Lehetővé kell tenni, hogy a vad és hal gasztronómiája eljusson az emberekhez, mert ez is egy lépés ahhoz, hogy a társadalom elfogadja a vadászatot és a horgászatot - fogalmazott Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt szereti a vadakat: egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast enged szabadon a Jászsági Különleges Madárvédelmi Területen Forrás: MTI/Kovács Attila

Támadások érték a szarvasbőgést

Ha ezeket az értékeket sikerül bemutatni, akkor nagyobb lehet a vadászat „a természet rendje és a normalitás szerinti elfogadottsága”. A vadásztársakhoz szólva felidézte, néhány évvel ezelőtt még támadások érték a szarvasbőgés időszakát, most azonban a közmédia híradásaiban már bemutatják ezt a fontos vadászati eseményt – tette hozzá.

Néhány szélsőséges hangot leszámítva, komoly helyről alig éri már támadás a vadászatot, a társadalom óriási többségével sikerül megértetni, hogy a szenvedély, a vadgazdálkodás és a vadászati kultúra szempontjából mi a vadászat lényege – jelentette ki Semjén Szolt.

Legyen minél több vadászati múzeum – folytatta a miniszterelnök-helyettes –, a nagy „zászlóshajó”, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum mellett szükséges régiós múzeumok létrehozása, amelyek az adott terület sajátos vadgazdálkodását és vadászati értékeit mutatják be.

Semjén Zsolt Árkoson is látott értékes trófeát Forrás: MTI/Haáz Sándor

Helyet a trófeáknak

Fontos, hogy a kisebb településeken is legyenek falumúzeumok vagy emlékszobák, ahol a helyi trófeákat lehet bemutatni – szögezte le a kormányfő-helyettes. Semjén Zsolt rámutatott, ez kötődést ad, és a helyi értékeket be tudja mutatni, ezzel párhuzamosan pedig növekszik azoknak a vadászoknak a száma is, akik a köz javára bocsátják saját gyűjteményüket, és bemutatják a vadászélet alatt összegyűjtött tárgyi és tapasztalati anyagot.

„Adja az Isten, hogy minél több igaz vadász legyen, és minél inkább megértse az egész magyar társadalom, hogy a magyar vadászat bizony hungarikum, mindannyiunk közös öröksége” – zárta szavait a miniszterelnök-helyettes.