LMP: Gyorsítja az elszegényedést a jövő évi büdzsé

költségvetés 2014, stadionépítés
Vágólapra másolva!
Az LMP szerint a jövő évi büdzsé gyorsítja az emberek elszegényedését, rontja életminőségüket, és feléli a jövőt.
Vágólapra másolva!

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő pénteki, a beterjesztett költségvetési javaslatot értékelő sajtótájékoztatóján az adómaximalizálás évének nevezte 2015-öt. Kijelentette: a jövő évi büdzsé az elmúlt évek megszorító politikájára épül, amikor is a kormány több százmilliárd forintot vont ki az egészségügy, az oktatás vagy a szociális ellátás finanszírozásából.

A politikus „érdekes trükknek" nevezte, hogy a kormány források nélkül ad át feladatokat az önkormányzatoknak, és a támogatás helyett a helyi adókivetés lehetőségét adja meg számukra. Példaként a segélyezés területét említette.

Szerinte az előterjesztés nem mutat utat a gazdaság fellendítése, valamint a társadalmi tőke minőségének javítása felé.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádiónyilatkozatára reagálva, amely szerint ebben a formában nem vezetik be az internetadót, azt mondta: „hisszük, ha látjuk". Az LMP szerint az adót teljesen vissza kell vonni.

Nincs nyoma bürokráciacsökkentésnek

Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője arról beszélt, hogy ha a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre, az 400 milliárd forintos pluszbevételt hoz az államnak, ennek ellenére nem emelkednek a szociális, az oktatási vagy az egészségügyi kiadások.

Kifogásolta, hogy miközben fontos, az ország fellendülését eredményező beruházások elmaradnak, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felügyelete alá az ideinél lényegesen több forrás kerül: 50 milliárd forintot fordíthat új stadionokra, 30 milliárdot pedig arra, hogy elkezdődhessen a Paks 2. beruházás.

A Miniszterelnökség várba költöztetésére szánt 5 milliárd forintot is felesleges kiadásnak minősítette a politikus, aki szerint nincs nyoma bürokráciacsökkentésnek sem.