Nem évül el a pedofil bűntett

Pedofil botrány a Burattino iskola és gyermekotthonban, gyermekbántalmazás
2010-02-21 RIJSWIJK - A little girl hides in the corner of a hallway in the evening. She holds her knees and is afraid. ANP XTRA ROOS KOOLE
Vágólapra másolva!
Többé nem évülnek el gyerekek elleni szexuális bűntettek – erről egyhangúan döntött az Országgyűlés. A Btk. szigorítása azokra a súlyos bűncselekményre vonatkozik, amikért öt évnél több szabadságvesztés jár.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag, 164 szavazattal fogadta el az Országgyűlés a Büntető törvénykönyv módosítását, ami szerint nem évülnek el a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális bűncselekmények. A Btk, szigorítását a fideszes Selmeczi Gabriella és Bánki Erik kezdeményezte.

Súlyos esetekben nincs elévülés

A módosítás alapján a büntethetőség akkor nem évül el, ha a „nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni" tettet 18 évesnél fiatalabb személy ellen követték el, és a büntetési tétele több mint öt év szabadságvesztés.

A Sipos-ügy miatt?

Selmeczi Gabriella szerint a Sipos-ügy – a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye – emlékeztetett arra, hogy lehetnek olyan gyermekmolesztálási ügyek, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető a tettes.

A szigorított Btk. szerint nem évülhetnek el a 18 évesnél fiatalabbak ellen elkövetett súlyos szexuális bűncselekmények. A kép illusztráció Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

A cél az, hogy a gyermekek zaklatóinak életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény, így "senki nem bújhat ki a felelősség alól" – fogalmazott a Fidesz képviselője, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

25 év hallgatás

Sipos Pál 25 évvel ezelőtt az ELTE gyakorló gimnáziumában tanított, később közismert tévés személyiség lett, 2006-ban a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét is megkapta. Ügye az idén nyáron robbant ki, volt tanítványai zaklatással, molesztálással vádolták meg.