Ózd: nálunk is a jobbikos nyert

Janiczak Dávid
Janiczak Dávid, a Jobbik ózdi polgármester-jelöltje kínos helyzetbe keveredett.
Vágólapra másolva!
„Ha Ön ózdi lett volna, kire szavazott volna” – címmel indítottunk nem reprezentatív szavazást. Egy napot követően több mint 3000 ezren voksoltak, akiknek a 69 százaléka Janiczak Dávidra, a Jobbik jelöltjére szavazott volna. Mint ismert az ózdi megismételt polgármster-választást Janiczak a szavazatok közel 65 százalékával nyerte.
Vágólapra másolva!

Az Origo olvasói is Janiczak Dávid, a Jobbik jelöltjére szavaztak volna, ha Ózdon élnének – derült ki a portálunk által hétfőn indított szavazásból. Mint ismert a vasárnapi megismételt ózdi polgármester-választást Janiczak Dávid nyerte a szavazatok 64,44 százalékával, Fürjes Pál, a Fidesz–KDNP aspiránsa 31,76, míg Veres Zoltán, az MSZP-DK jelöltje pedig 3,25 százalékot kapott.

Több baloldali, kevesebb fideszes

A portálunk által indított, nem reprezentatív szavazás eredménye szerint Janiczak Dávid 69, a Fidesz és az MSZP-DK jelöltjei egyaránt 12-12 százalékot, míg Kónya Béla, a Munkáspárt jelöltje 2 százalékot ért el. Szavazásunkra több mint 3000 voks érkezett. A rendes voksolástól eltérően az Origo szavazói nagyobb arányban támogatták a Jobbik és a baloldal jelöltjét, míg a fideszes aspiráns népszerűsége jócskán elmaradt attól, amit Fürjes Pál Ózdon elért.

A népesség egy százaléka él jobbikos településen

A Jobbik november 9-i ózdi sikerével összesen 14 polgármesteri címet szerzett az idei helyhatósági választáson. A városok közül Devecser, Ózd, Tapolca, Tiszavasvári, Törökszentmiklós, míg a kis települések közül Ásotthalom, Bánokszentgyörgy, Gasztony, Hencida, Kosd, Mátraballa, Monorierdő, Recsk és Tuzsér élén áll radikális politikus. Így Toroczkai László számítása szerint a teljes népesség 1,09 százaléka él jobbikos irányítású településen.

Tíz további településen pedig a párt által is támogatott független jelölt szerzett településvezetői mandátumot: Békésszentandrás, Csökmő, Érpatak, Gyöngyössolymos, Jéke, Kemenessömjén, Lovászhetény, Martonfa, Rakamaz, Szabolcsbáka. A Political Capital szerint könnyen elképzelhető, hogy amennyiben a Fidesz népszerűsége a jövőben csökken, az elégedetlenségből elsődlegesen a Jobbik, és nem a megosztott és gyenge baloldali ellenzék profitálhat.

Janiczak Dávid, a Jobbik újonnan megválasztott ózdi polgármestere változtatna a közmunka rendszerén. Forrás: MTI/Vajda János

Veszélyes tendencia

Varga Áron az ózdi választással kapcsolatban arról beszélt, hogy Ózd a hagyományok alapján lehetne egy erős baloldali város, azonban a helyi szervezet gyengesége mellett sem magyarázható, hogyan lehetséges az, hogy az MSZP és a DK közösen csak 3,25 százalékot kapott. Nagyon veszélyes tendencia indulhat el azzal, hogy a változást akaró szavazók a Jobbik mellett sorakoznak föl, mivel ez azt sugallhatja, hogy a radikálisok lehetnek a Fidesz váltópártja.