Áder: A nemzet erejét gyarapítják nemzetiségeink

Áder János Budapest, 2015. január 11.
Áder János köztársasági elnök felszólal a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron a Budapest Kongresszusi Központban 2015. január 11-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest, 2015. január 11. Áder János köztársasági elnök felszólal a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron a Budapest Kongresszusi Központban 2015. január 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Magyarországon élő kisebbségek nemzetünk erejét gyarapítják, a németség munkája pedig mind az ország falvain és városain, mind az elért eredményekben megmutatkozik - mondta Áder János államfő.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron elmondott beszédében kijelentette: "Magyarország ezeréves történelme során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a nemzetiségi kisebbségek tagjaiban olyan magyar hazafiakat tisztelhetünk, akik közös értékeinket, kultúránkat, nyelvünket, sokszínűségében is egységes nemzetünk erejét gyarapítják".

Az évszázadok óta a legnagyobb nemzetiségek közé tartozó németek alkotóerejének és szorgalmának eredménye falvainkon, városainkon, de kiemelkedő szellemi és sporteredményeinkben is megmutatkozik - fűzte hozzá az államfő.

Áder János Szent Istvánnak fiához, Imre herceghez írt intelmeit idézve kijelentette: az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Mint fogalmazott, az ide érkező nemzetiségek tagjai hűséggel és odaadással viszonozták gyámolításukat.

Áder János köztársasági elnök a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron Forrás: MTI/Soós Lajos

A németség magyar hazafiként harcolt a polgárosodásért vívott szabadságküzdelmekben - folytatta -, és rájuk mindig számíthatott Magyarország az országépítésben, de az ország XXI. századi polgárosodásának előmozdításában is.

Hozzájuk azonban a XX. században "bűnösen hűtlennek bizonyult hazájuk politikai vezetése" – idézte fel az államfő a II. világháborút követő kitelepítéseket. A kollektív bűnösség vádjáról szólva gy fogalmazott: az nem a hazai németség szégyene, hanem a politikai vezetőké, akik ezzel újabb fájdalmas sebet ütöttek saját nemzetükön.

Mindezek miatt Áder János szerint olyan országot kell létrehozni, amelyben megkérdőjelezhetetlen érték az emberi és polgári jogok érvényesülése. Emlékeztetett: a huszonöt évvel ezelőtti szabadságküzdelmekkel mind a német, mind az európai újraegyesítést elősegítette Magyarország.

Felidézte azt is: az Országgyűlés három éve január 19-ét a hazai németek kitelepítésének emléknapjává nyilvánította. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tizenkilencedik alkalommal rendezte meg gálaestjét a német önkormányzatok napja alkalmából.