Szanyi: Angela Merkel szólaljon fel Orbán ellen

Szanyi Tibor Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY Budapest, 2014. október 3.
Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő felszólal a Duna menti parlamenti képviselők második konferenciáján
Budapest, 2014. október 3. Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő felszólal a Duna menti parlamenti képviselők második konferenciáján az Országházban 2014. október 3-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Sem Szanyi Tibor, sem pedig a Magyar Szocialista Párt nem kíván tüntetni Angela Merkel ellen – ezt maga a szocialisták Európai parlamenti képviselője mondta Történelmi esély címmel tartott sajtótájékoztatóján. A politikus néhány napja még Facebook-oldalán a német kancellár elleni demonstrációra buzdította követőit. 
Vágólapra másolva!

Pár nappal a Facebookra írt üzenete után már óvatosabban fogalmazott Angela Merkel tervezett budapesti látogatásáról Szanyi Tibor. A szocialisták EP-képviselője korábban még azt írta: „Ne Merkelnek pózoljatok, hanem ellene tüntessetek! Ez a kancellár töredékét sem hálálta meg annak, amit Németh és Horn tettek Magyarországért, Németországért, Európáért.” A bejegyzést, amelyet a Demokratikus Koalíció is kritizált, később törölte.

Szanyi Tibor törölte vitás Facebook-posztját Forrás: MTI/Kovács Attila

Nem akar tüntetni ellene

Szanyi Tibor sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy sem ő, sem pedig a szocialisták nem akarnak demonstrálni a kancellár ellen, akinek természetesen kijár a tisztelet. Mint fogalmazott, senki nem azt várja, hogy Angela Merkel beleártsa magát egy másik európai ország belpolitikai viszonyaiba, de „morális és politikai értelemben viszonozhatná Németh Miklós és Horn Gyula egykori tettét”.

„Akárcsak negyed százada német barátainknak, most a magyar népnek van szüksége egy igazi európai demokrata bátorító gesztusára, amely felgyorsíthatná az Orbán-rezsim elkerülhetetlen bukásához vezető események sorozatát” – fogalmazott Szanyi, aki úgy tudja, Merkel február 2-án látogat Magyarországra.

Angela Merkel hamarosan Budapestre jön Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Nyilvánosság előtt kritizáljon

A politikus elvárásokat is megfogalmazott Angela Merkel felé. Eszerint a szocialisták azt várják, hogy a német kancellár félreérthetetlenül jelezze Orbán Viktornak is, hogy nincs helye a demokratikus európai politikusok közösségében. Továbbá szeretnék azt is, hogy Merkel a magyar nyilvánosság előtt is hangot adjon kritikus véleményének, valamint biztosítson helyet a magyar demokratikus ellenzék, mindenekelőtt az MSZP vezetőjével való találkozásnak.

Nem ez volt az első balhé

Szanyinak nem a pár nappal ezelőtti Facebook-posztja volt az első balhéja. EP képviselővé választása után pár hónappal, szeptemberben azzal okozott botrányt, hogy egy fogadás kapcsán uniós költségkeretéből Brüsszelbe hívta a Gój Motorosokat. Az MSZP elnöke, Tóbiás József később arra kérte Szanyi Tibort, hogy a vendéglátásra fordított 1,3 millió forintnyi összeget ajánlja fel jótékonysági célra. Szanyi erre azt válaszolta a Mokkában, hogy Tóbiás neki nem főnöke, ne szólítgassa őt fel jótékonykodásra.