Vandál graffitisek azonosítására képes program készült

legális graffiti fal, Filatorigát
filatorigát legális graffiti fal
Vágólapra másolva!
Az épületek homlokzatát elcsúfító falfirkászok azonosítására szolgáló számítógépes programot fejlesztettek ki Csehországban: a TagBust elnevezésű projekt külföldi bűnüldözési szakemberek figyelmét is felkeltette.
Vágólapra másolva!

A Pravo című cseh napilap szerint a vandálok elleni új fegyvert jelenleg a dél-morvaországi Breclav rendőrsége teszteli. A TagBust gyakorlatilag a falfirkászok kézjegyéről és a városban látható egyéb falfestményekről készített fotográfiák rendőrségi adatbázisa.

Amikor a hatóságok őrizetbe vesznek egy falfirkászt, akkor a program összeveti az érintett személy alkotását az adatbázisban lévő munkákkal, figyelembe véve a stílust és az írásmódot.

A graffitisek azonosítására szolgáló számítógépes programot fejlesztettek ki Csehországban Fotó: Bielik István - Origo

A brnói Műszaki Egyetem hallgatói és a breclavi rendőrség által közösen kifejlesztett programot decemberben mutatták be a prágai nemzetközi bűnmegelőzési konferencián. A TagBust amerikai, osztrák és brit bűnüldözési szakemberek figyelmét is felkeltette.

Országos adatbázis

A fejlesztők célja, hogy idővel az egész országra kiterjedő adatbázist hozzanak létre. A program segítségével a breclavi hatóságok már elfogtak egy 19 éves fiatalt, aki 112 épülethomlokzatot fújkált össze a városban. Az ilyen esetekben a rendőrség gyakran híján van a használható bizonyítékoknak, ám reményeik szerint a TagBusttal ez változni fog.