Orosz olimpikonok miatt tiltották be a Béres Cseppet

Béres Csepp
Vágólapra másolva!
Tíz éve vitatkoznak a doppingellenes szervezetek a kobalt hatásáról, a botrány azonban csak a tavalyi téli olimpián robbant ki. A Béres Csepp így tulajdonképpen az akkor lebukott orosz olimpikonok miatt került fel a nemzetközi tiltólistára január elsején. Szakértők azonban óva intenek a pániktól, az átlagembereket ez egyáltalán nem érinti, és azok a versenyzők sem fognak fennakadni az ellenőrzésen, akik pár hete még Béres Cseppet szedtek.
Vágólapra másolva!

Most már minden bizonnyal egyetlen sportoló sem megy be a sarki gyógyszertárba, hogy Béres Cseppet vegyen magának. Bár valószínűleg eddig sem sokan éltek vele, jó ideig elképzelhetetlen lesz a használata, hiszen egyik összetevője, a kobalt (kobalt-klorid-hexahidrát) január elsején felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára.

A Béres Csepp igazi hungarikum Forrás: MTI/Mészáros János

A képlet persze nem ennyire egyszerű és nem is kell miatta pánikba esni. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az Origónak egyenesen úgy fogalmazott: annak az élsportolónak, aki csak Béres Cseppel él, és máshonnan nem visz kobaltot a szervezetébe, baja nem lehet.

Minden tavaly kezdődött

A szakember szerint a kobaltról már tíz éve folyik a vita, de a mostani történet a tavalyi szocsi téli olimpián kezdődött. Az orosz sífutók szervezetében ugyanis nagyon magas EPO-szintet mértek, amelyet nem közvetlenül juttattak be a szervezetükbe, hanem a saját testük EPO-termelését stimulálták valamivel.

Orbán Viktor a Béres Gyógyszergyár új szolnoki részlegében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az EPO egy vérképzést segítő hormon, a vese termeli. Minél több vörösvérsejtje van valakinek, annál több oxigént tud felvenni a szervezete, és annál jobb lesz az állóképessége.

Nemesgázokkal a teljesítményért

Vizsgálatok után kiderült, hogy az oroszok egy egészen új doppingolási módot fedeztek fel, hosszú távon argont és xenont juttattak a szervezetükbe, minden bizonnyal úgy, hogy belélegezték. Ezzel saját EPO-termelésüket fokozták. Az ügyből pedig óriási botrány lett, a Nemzetközi Doppingellenes Bizottság ezért tőle rendkívül szokatlan módon, év közben, azaz tavaly szeptember elsején felvette tiltólistájára a két nemesgázt - idézte fel a történteket Tiszeker Ágnes.

Az orosz sífutók doppingbotrányával kezdődött minden Forrás: AFP/RIA Novosti/Konstantin Chalabov

A kobalt itt jön be a képbe, az anyag ugyanis stabilizálja a vérképzés hatását, így segít a doppingolásban. Ezért történhetett meg, hogy a WADA január elsejével felvette tiltólistájára, ezzel minden olyan terméket tilos szedniük a sportolóknak, amelyben kobalt van, kivéve egyet: a B12-vitamint.

Természetben is előfordul

Természetesen ezután Magyarországon is azonnal elkezdték keresni azokat a gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket, amelyek kobaltot tartalmaznak, így akadt fent a szűrőn a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra. Ez azonban a termék mindennapi használatára semmilyen hatással nincs, sőt tulajdonképpen azt bizonyítja, hogy a Béres Csepp valóban jó hatással van az immunrendszerre – mondta Tiszeker Ágnes, aki emlékeztetett rá, hogy a kobalt a természetben is jelen van, sok hüvelyes növény és a spenót is tartalmazza.

Nem kell aggódni

Pánikra tehát semmi ok, bár a szakember ennek ellenére nem ajánlja az élsportolóknak a Béres Cseppet, nehogy bármilyen probléma adódjon belőle, ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy bárki is megbukjon egy ellenőrzésen, ha más kobalttartalmú készítményt nem szed. Azt Tiszeker Ágnes a jelenlegi vizsgálatok alapján még nem tudta megmondani, mennyi idő alatt ürül ki az anyag a szervezetből.

„Annak a sportolónak sem kell aggódnia, aki szilveszterkor beszedett egy adag Béres Cseppet, másnap pedig ellenőrizték a doppingellenőrök” – mondta.

A sportolókat folyamatosan figyelik a doppingellenőrök Forrás: AFP/Joel Saget

Együtt keresik a megoldást

A Magyar Antidopping csoport ennek ellenére már felvette a kapcsolatot a Béres Gyógyszergyár tudományos igazgatójával, és szeretnének mielőbb mindenki számára megnyugtató megoldást találni.

A Béres mindenesetre tudományosan nem látja igazoltnak a kobalt felvételét a WADA-listára.

„A cég a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kobalt státusza a versenysportolók esetében mielőbb tisztázódjon” – nyilatkozta az Origónak Antony Szilvia, a Béres kommunikációért felelős munkatársa.

A cég korábbi közleményében arra is figyelmeztetett, hogy az átlagos fogyasztóknál a WADA döntése semmilyen mértékben nem érinti a Béres Csepp alkalmazhatóságát.

Arany fokozatú támogató

Arról egyelőre semmilyen kimutatás nincs, hogy hány sportoló szed Béres Cseppet Magyarországon. A cég egyikükkel sincs kapcsolatban, és soha nem is kampányoltak sportolókkal. A Béres Gyógyszertár Zrt. ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság arany fokozatú támogatója, 2013-ban pedig meg is hosszabbították a megállapodást. A 2017. június 30-ig szóló együttműködés keretében a sportolók nemcsak pénzt, hanem termékeket is kapnak.

Ha valaki más kobaltszármazékot nem szedett a Béres Cseppen kívül, nem lesz baj Forrás: AFP/Joel Saget

„Az élsportban jelentősen megnőtt a vitaminok, táplálékkiegészítők szerepe a felkészülés és a versenyzés, a regenerálódás során egyaránt. Ezért is annyira fontos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság egy olyan támogatót tudhat a csapatában, amelynek termékei a WADA szigorú előírásainak, szabályainak is maximálisan megfelelnek” – hangsúlyozta akkor Borkai Zsolt, a MOB elnöke.

Az olimpikonok nem kaptak

Az Origónak ugyanakkor Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, a magyar olimpikonok soha nem kaptak Béres Cseppet.

„A Béres Zrt.-től 17-féle terméket kapnak a megállapodás értelmében, de ezek között soha nem szerepelt a Béres Csepp” – hangsúlyozta. Siklós elképzelhetőnek tartja, hogy a téli hónapokban az átlagemberekhez hasonlóan az élsportolók is vettek maguknak otthon a cseppekből, de egészen biztos benne, hogy a jövőben ez már nem lesz így.

„A MOB zéró toleranciát hirdetett meg a dopping ellen, évente végez ellenőrzéseket, és több száz millió forintot költ edukációra. A WADA által betiltott termékekre mindig külön felhívjuk a figyelmet, így lesz a Béres Csepp esetében is” – tette hozzá Siklós Erik.