Ujhelyi még kivárna a katonai részvétellel

.
Újhelyi István, az Országgyűlés alelnöke az MSZP
Újhelyi István
Vágólapra másolva!
Önálló magyar misszió helyett egy NATO és ENSZ-felhatalmazással rendelkező összeurópai koordinált katonai akcióban kellene részt venni az Iszlám Állam ellen – ezt javasolja Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője. Az MSZP pénteken dönti el ki, mit kellene tenni Észak-Irakban.
Vágólapra másolva!

Magyar katonákat csak a közös európai hadsereg tagjaként küldene Észak-Irakba Ujhelyi István – igaz, az említett haderő egyelőre csak tervek szintjén létezik, 1950 óta gondolkodnak felállításáról.

Az MSZP európai parlamenti képviselője ezt annak kapcsán jelentette be, hogy a kormány 100 katonát küldene a térségbe, háttértámogatást nyújtva az Iszlám Állam ellen harcoló kurdisztáni egységeknek.

Mikor alakul meg?

Ujhelyi István az ügyben Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől is választ vár: mikorra várható a közös európai hadtest felállítása, és bevetnék-e sereget a fanatikus iszlamisták ellen is.

Ujhelyi István különutas magyar missziók helyett inkább a közös európai hadsereget vetné be az Iszlám Állam ellen – már ha a haderő megalakul Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Magyarország tavaly húszmillió forintnyi humanitárius segélyt, több millió töltényt, több ezer aknalőszert, páncéltörő- és ágyúlőszereket juttatott el Észak-Irakba, ezzel támogatva a keresztény közösségeket és a kurdisztáni hatóságokat" – emlékeztetett a politikus, aki az egységes fellépésig továbbra is ezt a támogatási formát javasolja.

Magánakció volt

Az állásfoglalás nem a Magyar Szocialista Párt véleménye, az kifejezetten Ujhelyi István magánakciója volt. A politikus EP-képviselőként nem is szavazhatna a kérdésben a magyar Országgyűlésben, az Európai Parlament külügyi bizottságának póttagjaként azonban megnyugtatóbbnak tartaná a közös fellépést – mondta el az Origónak Ujhelyi István kabinetvezetője. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a képviselő kategorikusan ellenzi a magyar katonai részvételt – tette hozzá.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter iraki kurd harcosokkal találkozik egy kurdisztáni kiképző táborban. 62 állam vesz részt az Iszlám Állam elleni harcban Forrás: AFP/Safin Hamed

Az MSZP még eldönti

Az MSZP pénteki frakcióülésén tárgyal az észak-iraki szerepvállalás lehetőségeiről, a párt ezután nyilvánít véleményt – tudtuk meg sajtóreferensüktől. Arra nem kaptunk választ, hogy Ujhelyi István javaslatán túl milyen elképzeléseik vannak a kurdisztáni részvételről.

Csak katonák kellenek?

Mesterházy Attila, a külügyi bizottság szocialista tagja szerdán még azt mondta, Szijjártó Péter külügyminisztertől úgy tudja, hogy az Egyesült Államok kizárólag katonákat kért Magyarországtól az észak-iraki misszióhoz. Az amerikai szervezésben zajló hadműveletben jelenleg 62 állam vesz részt – tette hozzá.