Új körlettel bővült a Budapesti Fegyház és Börtön

Vágólapra másolva!
Hétfőn adták át a Budapesti Fegyház és Börtön "A" objektumának három szárnyból álló I. szárnyát. Az így már teljesen felújított épületben 1240 négyzetméteren 41 zárkát alakítottak ki. 
Vágólapra másolva!

Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára a rendezvényen azt mondta, hogy már 2010-ben is zsúfoltak voltak a börtönök, és a helyzet a büntetőpolitika szigorítása miatt az elmúlt években tovább romlott; jelenleg 18 ezer fogvatartott van. A kormány célja a börtönök - Európai Unió által is szóvá tett - zsúfoltságának csökkentése – közölte.

Egy zárka a Budapesti Fegyház és Börtönben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány január közepén elfogadta a Belügyminisztérium és a büntetés-végrehajtás tervét, így 2019-ig a jelenlegi 140 százalékról 100 százalékra szorítják vissza a börtönök átlagtelítettségét. Ennek a programnak az első állomása a mostani körletátadás.

Fogvatartottak állnak a fal mellett a Budapesti Fegyház és Börtönben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Széles Gábor dandártábornok, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka arról beszélt, hogy a Budapesti Fegyház és Börtön "A" objektumának három szárnyból álló jobb csillag körletrészét 2001-ben zárták be, leromlott műszaki állapota miatt. Az úgynevezett körszállításnak helyet adó II. és III. szárnyat 2004-ben újították fel. A most befejeződött I. szárny felújításakor figyelembe vették az uniós normákat és az európai börtönszabályokat is.

Zárka más szögből Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A négyszintes épületben 1240 négyzetméteren 41 zárkát alakítottak ki. Az 1. és a 2. emeleten 33 zárkában 36 fogvatartott elhelyezésére lesz lehetőség, a 3. emeleten - az úgynevezett hosszúidős speciális részlegen - nyolc fegyház fokozatú rabra tudnak figyelni.

A beruházás 420 millió forintba került. Az új férőhelyek kialakításában a fogvatartottak is részt vettek, az épület bontásán például negyvenen dolgoztak.