Papcsák Ferenc szelleme kísért Zuglóban

zuglói polgármester-jelöltek vitája várnai lászló
zuglói polgármester-jelöltek vitája várnai lászló civilzugló egyesület zuglói polgármester-jelöltek vitája várnai lászló civilzugló egyesület zuglói polgármester-jelöltek vitája
Vágólapra másolva!
Bár megtarthatta képviselői mandátumát Várnai László, környezetvédelmi tanácsnoki posztjától megfosztották. A Civil Zugló Egyesület politikusa szerint el akarják hallgattatni, mivel több kínos ügyet is föltárt a XIV. kerületi nagykoalícióról. 
Vágólapra másolva!

Megtarthatja XIV. kerületi képviselői mandátumát Várnai László, a Civil Zugló Egyesület politikusa. A képviselőt egy korábbi határozatban méltatlannak mondták ki, azonban a polgármesteri vétó miatt újratárgyalták a döntést. Karácsony Gergely a korábbi döntést azért vétózta meg, mert nem akarta, hogy a politikai ellenfelek vitáikat jogi eszközökkel folytassák.

A szocik tyúkszemére lépett?

Várnai Lászlót nem fosztották meg a mandátumától, környezetvédelmi tanácsnoki megbízatását azonban visszavonták. „A környezetvédelmi tanácsnokság elvétele – aminek semmi köze nem lehetne a méltatlansághoz, és amiről ők is belátták, hogy jogilag nem áll meg – jól mutatja, hogy nincs itt másról szó, mit kísérletről az egyetlen független képviselő elhallgattatására – véli az Origónak nyilatkozó Várnai László.

Várnai Lászlót mégsem fosztották meg a mandátumától Fotó: Bielik István - Origo

Szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben a kerületi közbeszerzéseket kezdte feszegetni amellyel szerinte láthatóan a kerületi MSZP tyúkszemére lépett. Kérte, hogy a nemrégiben kiírt építési közbeszerzések legyenek nyílt eljárások, vagy legalábbis ne csak ismeretlen elven kiválasztott, ki tudja kihez közel álló három céget hívjanak meg. Miután ezt leszavazták, Várnai László kérte a polgármestert, hogy vétózza meg a kerület érdekét sértő döntést.

Nemtelen eszközök

Várnai arra is emlékeztetett, hogy a közbeszerzési terv a baloldal, az LMP és a Jobbik voksaival végül átment. A polgármester a vita során hangsúlyozta, hogy a felelősség a közbeszerzéseket illetően a tulajdonosi bizottságé, de végül neki kell majd a szerződéseket megkötnie, és az „esetleges botrányt is neki kell majd elvinnie”.

Papcsák Ferenc módszereit emlegeti Várnai Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A képviselő szerint a bosszú nem váratott magára sokáig, ha jogi eszközökkel nem tudnak félreállítani, akkor – ha nem hallgatok – anyagilag próbálnak meg ellehetetleníteni, megrendszabályozni. Úgy látja, a szituáció meghökkentően hasonló ahhoz, amikor 2011 februárjában nyilvánosságra hozta Papcsák Ferenc megbízási szerződéseit, retorzióként visszahívták a bizottságokból. Szerinte most pont ugyanaz történt, a kerületben létrejött nagykoalíció ott folytatja, ahol a Papcsák abbahagyta, és pont ugyanolyan nemtelen eszközökkel él – állítja Várnai.

Az ügyben megkerestük a zuglói önkormányzatot is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Listák

Mint arról korábban beszámoltunk, a méltatlanságot kimondó határozat után munkaügyi bírósághoz fordult Várnai László. A határozatot 12-10 arányban szavazták meg a helyi politikusok. Várnait nem lehetett volna megfosztani a mandátumától, mivel a birtokunkba került hivatalos dokumentum szerint nincs tartozása a politikusnak.

Egyébként Dunakeszin három fideszes, egy szocialista és egy független önkormányzati képviselő neve nem szerepel a köztartozásmentes adatbázisban. Az új önkormányzati törvény szerint méltatlanná válik a tisztség betöltésére az a képviselő, akinek köztartozása van az államnak vagy az önkormányzatnak, és az erről szóló értesítés átvételétől számított 60 napon belül nem rendezi.

Mészáros Lőrincet is egy köztartozásos ügy után választották meg Felcsút élére Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2011-ben a felcsúti polgármestert is a köztartozása miatt menesztették, ez után választották meg a település élére Mészáros Lőrincet.

Összefonódások

Mint arról az Origo még februárban beszámolt, Török Zsolt munkatársa lett Harrach Péter Zuglóban. Harrach Péter a KDNP parlamenti frakcióvezetőjének a fia. Korábban a zuglói Fidesz–KDNP-frakciót vezette, az idei önkormányzati voksoláson már nem indult a XIV. kerületben. Harrach Péter, a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. Lipták villai tagintézményének vezetője lett.