Giró-Szász tudja, miben különböznek a menekültek és a bevándorlók

Vágólapra másolva!
A menedékkérők négyötöde tavaly nem háború sújtotta országból érkezett, tehát gazdasági bevándorló volt - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András az Atv.hu-nak azt mondta, "a Helsinki Bizottság téves adataival szemben" tavaly a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát „megélhetési bevándorló volt”.

Giró-Szász András azt mondta, az idén májusig érkezett menedékkérők több mint fele koszovói állampolgár Fotó: Polyak Attila - Origo

Hozzátette: az idén májusig érkezett menedékkérők több mint fele koszovói állampolgár. "Koszovóban jelenleg nincs háború. A hivatalos adatok tehát cáfolják a Helsinki Bizottság azon állítását, miszerint a menedékjogi kérelmezők háromnegyede háborús konfliktus elől menekül" - mondt az államtitkár.

Befogadjuk a politikai menekülteket

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország mindig is befogadta a politikai menekülteket a nemzetközi egyezményeknek megfelelően, és a jövőben is befogadja. Azonban - tette hozzá - az illegális bevándorlók többsége nem politikai menekült, hanem „gazdasági, megélhetési bevándorló”.

- mondta a portálnak az államtitkár.

Árulkodó adatok

A Miniszterelnökség a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai alapján azt közölte az atv.hu-val: 2014-ben összesen 8229 ember, a kérelmezők 19,8 százaléka érkezett Szíriából, Irakból, Nigériából és Palesztinából, ahol fegyveres vagy súlyos erőszakban megnyilvánuló konfliktusok voltak. Idén a háborús övezetből érkezők, a szír, iraki és szomáliai állampolgárságúak összesen 8209-en vannak, ez 17,3 százalék.

„A számokból egyértelműen látható, hogy az illegális határátlépők döntő többsége nem háború sújtotta övezetből érkezett”

- írta a tárca.

Afgán menekültek Budapesten Fotó: Bielik István - Origo

Az adatokból az is kitűnik, hogy 2013-ban 6212 koszovói állampolgár érkezett (ez az összes kérelem 32,9 százaléka), egy évvel később 21 453 koszovói nyújtott be menedékjogi kérelmet, ez több mint 50 százalék, és az idén április 30-ig érkezett illegális határátlépők 57 százaléka (27 053 ember) koszovói állampolgárságú.