Orbán elmegy az EP-vitára

orbán eu parlament cohn-bendit
Hungarian Prime Minister Viktor Orban outlines his country's goals as it takes on the six-month rotating European Union presidenct on January 19, 2011 at the EU Parliament in Strasbourg, eastern of France. Scores of lawmakers in the European Parliament slapped gags over their mouths and brandished blank pages at Hungarian Prime Minister Viktor Orban today to protest over his country's controversial new media law. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor ott lesz az Európai Parlament kedd délutáni vitájának abban a szakaszában, amikor a magyarországi helyzet szerepel a napirenden. Az Origo tudósítója már Strasbourgban van, várhatóan 16:45-től percről percre tudósításunkban folyamatosan követhetik nemcsak a plenáris ülés, de az azt követő nemzetközi sajtótájékoztató eseményeit is. Az Origo is kérdezni fog a miniszterelnöktől. Jöjjenek vissza délután az Origo címlapjára!
Vágólapra másolva!

A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán.

Magyarország helyzete

Schulz hétfő délután közölte azt is: a magyarországi helyzetnek szentelt plenáris vita az eredeti tervek szerint azzal kezdődött volna, hogy az EU soros elnökségét ellátó Lettország képviselője, valamint az Európai Bizottság képviselője kifejti az álláspontját. A lett elnökség azonban - folytatta Schulz - azt a tájékoztatást adta, hogy nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni.

Orbán Viktor az Európai Parlamentben 2011 januárjában Forrás: AFP/Georges Gobet

Schulz örül Orbán részvételének

Ebben a helyzetben érkezett a hír, hogy Orbán Viktor részt kíván venni az ülésen. Schulz általában üdvözlendőnek mondta, ha az Európai Tanács tagjai - a tagállami csúcsvezetők - részt kívánnak venni az üléseken, most azonban mégis bekérte a képviselőcsoportok vezetőit az irodájába. Meg kell ugyanis oldani azt a procedurális problémát, hogy

Orbán Viktor mégsem képviselheti a tagországok tanácsát az EP-ülésen.

A képviselők egyúttal megszavazták a zöldpártiaknak azt az indítványát, hogy a magyarországi kérdésben ne csak vitát tartsanak, hanem fogadjanak el állásfoglalást is, de majd csak a júniusi plenáris ülésen.

Orbán sajtótájékoztatót tart

Végül az lett az egyeztetés eredménye - közölte az EP sajtószolgálata -, hogy Orbán Viktor felszólal a plenáris ülés "Magyarország-vitájában", amely 17 órakor kezdődik. Utána a magyar kormányfő 19 órakor sajtótájékoztatót tart.