A szaktárca ellenőrzést indított a Debreceni Terápiás Ház ügyében

Vágólapra másolva!
Ellenőrzésre utasította az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Debreceni Terápiás Ház fenntartóját, miután az ombudsmani hivatal ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.
Vágólapra másolva!

Utasította az intézmény fenntartóját

A tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közölte: a minisztérium, amint tudomására jutott a Debreceni Terápiás Ház Pszichiátriai Betegeket és Értelmi Fogyatékosokat Ápoló-Gondozó Bentlakásos Szociális Otthonnal kapcsolatos ombudsmani jelentés, utasította a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, mint az intézmény fenntartóját, hogy indítson ellenőrzést az otthon ügyében.

Debrecen Megyei Jogú Város Terápiás Háza Forrás: google/street view

Bejelentés nélkül vizsgálódtak

A Magyar Nemzet a hétfői számában írt arról az ombudsmani vizsgálatról, amelyet a Debreceni Terápiás Házban folytattak le Székely László alapjogi biztos hivatalának munkatársai, előzetes bejelentés nélkül. Az intézményben feltárt visszásságok miatt az ombudsman ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett.

Súlyos visszásságok

A 250, fogyatékossággal élő embert gondozó intézményben nincs elegendő mosdó, zuhanyzó, a dokumentumokban a "debilitás" és "idióta" szavakat is használják, emellett a gondozottak szexuális életét és gyermekvállalását is korlátozzák, illetve megakadályozzák – közölte a napilap.