Szijjártó Péter: Ne kapcsolják ki a mobiljukat

Szijjártó Péter Budapest, 2015. március 14.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a minisztériumban 2015. március 14-én. A tárcavezető bejelentette, hogy újra közvetlen légi összeköttetés lesz május 1-jétől Peking és Budap
A "10 legszomorúb és legmedöbbentebb ember" között volt.
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter tájékoztatása szerint közel 900 magyar turista tartózkodik Tunéziában. A külgazdasági és külügyminiszter arra kérte az odaindulókat, hogy regisztrálják magukat a tuniszi magyar nagykövetség konzuli osztályán, hogy baj esetén el tudják érni az érintetteket.
Vágólapra másolva!

A mostani ismereteink szerint négy utazási iroda szervezésében vannak kinn magyar turisták Tunéziában – mondta Szijjártó Péter. 890 magyar turista tartózkodik Tunéziában, de ez a szám folyamatosan változik az indulások és érkezések miatt – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter. A pénteki a merénylet helyszínéről öten térnek szombaton haza – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte a Tunéziába utazókat, hogy regisztrálják magukat Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

Fokozott kockázat

Szijjártó Péter elmondta, Tunézia továbbra is fokozott biztonsági kockázatú ország besorolásban marad, ami egy egyeztetett uniós álláspont. Szólt arról is, hogy egyetlen európai ország sem szervezi meg állami keretek között a turistái kimentését. A magyar turisták a körülményekhez képest nyugodt hangulatban vannak, de vannak olyanok, akik haza szeretnének jönni – mondta a miniszter.

Szijjártó tájékoztatása szerint két héttel meghosszabbítják a tuniszi nagykövetség vezetőjének misszióját a rendkívüli helyzetre való tekintettel. Azt tanácsolta, hogy csak konzuli regisztrációt követően menjenek a magyar turisták az észak-afrikai országba. Aki regisztrált, az ne kapcsolja ki a mobiltelefonját, hogy baj esetén el tudják érni – tette hozzá.

38 emberrel végzett a tunéziai merénylő Forrás: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Mosolyogva gyilkolt

Mint arról az Origo is beszámolt, egy 22 éves egyetemista követte el a pénteki merényletet. Szemtanúk szerint mosolyogva indult gyilkolni. A pénteki támadásaban harmincnyolcan vesztették életüket. Szombatra virradóra az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára az öldöklést.