Rogán Antal és az ingatlanmaffia ellen tüntetnek

Budapesti lakáspiac, alacsony ingatlanárak, sok eladó lakás, V. kerületi ház
Vágólapra másolva!
Nem ment el az ingatlaneladások ellenőrzését vizsgáló bizottság keddi ülésére Juhász Péter. Az Együtt politikusa ezt a Facebook-oldalán közölte. Az V. kerületi önkormányzati képviselő bejegyzésében azt írta, hogy nem aszisztál egy - ahogyan fogalmazott - kutyakomédiához. Most a tüntetéssel van inkább elfoglalva. Szerdára ugyanis antikorrupciós sétát szervez az Együtt a „belvárosi ingatlanmaffia” ellen.
Vágólapra másolva!

Juhász Péter nem ment el a szocialista Steiner Pál által kezdeményezett, V. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság keddi ülésére. Az Együtt politikusa a Facebook-oldalán azt írta, hogy „nem asszisztálok egy olyan kutyakomédiához, ahol a fideszes bizottsági többségen múlik, mit vizsgálnak, milyen következtetésre jutnak és milyen szankciókat hoznak.” Az V. kerületi képviselő bejegyzésében hozzátette azt is, hogy „nem az egyes, egyébként valóban irritáló eseteket kellene megvizsgálni, hanem azt a rendszert, amit Rogán Antal polgármestersége idején az ingatlanvagyon kijátszására létrehoztak”.

Juhász Péter nem aszisztál a "kutyakomédiához" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Steiner Pál sajnálta, hogy Juhász Péter nem jelent meg az ülésen. A Fővárosi Közgyűlés szocialisata frakcióvezetője megkeresésünkre azt mondta, hogy az Együtt politikusának most alkalma lett volna megfogalmaznia kifogásait az V. kerületi ingatlaneladások kapcsán, amiről jegyzőkönyv készült volna, és ez - mint fogalmazott - ilyen szempontból legalább hitelesen rögzítette volna szavait.

Steiner Pál sajnálta, hogy Juhász Péter nem ment el az ülésre Fotó: Szabó Gábor

Az ingatlanmaffia ellen vonulnak

Juhász Péter a bizottsági ülés helyett most - ahogyan fogalmaz - a belvárosi ingatlanmaffia ellen szerveződő demonstrációra koncentrál. Az úgynevezett antikorrupciós sétára a Facebookon toborzzák a tüntetőket. A megmozdulás szerdán este lesz.

Szigetvári Viktor azt mondta, hogy véget akarnak vetni annak, hogy az V. kerületben sajátjukként kezelik a közvagyont és az igazságra - az ügyészség asszisztálása mellett - nem derül fény. Az Együtt – Korszakváltók Pártja társelnöke a demonstráció apropójának azt nevezte, hogy az ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsította meg Rónaszéki László korábbi kerületi jegyzőt.

Szigetvári Viktor szerint az V. kerületben sajátjukként kezelik a közvagyont Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A politikus felszólította Rogán Antalt, tisztázza, mi a viszonya azokhoz az ügyekhez, amikkel a volt jegyzőt meggyanúsították. Polt Péter legfőbb ügyésztől pedig részletes tájékoztatást kért Szigetvári Viktor, és felszólította az ügyészséget, hogy számoljon be arról, mi a helyzet az V. kerületi éttermek teraszengedélyeit vizsgáló nyomozásban.

Gyanús esetek

A Város Szíve három éve foglalkozik a gyanús belvárosi ingatlanügyekkel. Egy virtuális térképre gyűjtötték össze, hogy szerintük hol történhettek a visszaélések. A térképen eddig összesen tizenöt helyszínt jelöltek meg.

Az LMP is nyomozni kezdett

Egy, a CBA által évekig bérelt ingatlant - a bérlőnek járó kedvezménnyel - áron alul, 51 millió forintért vett meg egy feltehetően erre alakult cég - közölte nemrégiben az LMP.

Ahogyan a belvárosi blogukban fogalmaztak, a Sas utca 17. szám alatti, összesen 310 négyzetméteres üzlethelyiséget a CBA (pontosabban a Lázár és Fiai Kft.) bérelte 2007-től. Az aktualizált forgalmi értékbecslés alapján az ingatlan értékét 73.642.600 forintban határozták meg. Az ingatlan vételára végül 51.549.820 forint lett, a bérlőnek járó harminc százalékos kedvezménnyel.

Az ingatlan nyilvántartásba már nem a Lázár és Fiai Kft. került bejegyzésre, hanem egy projektcég, a Sas utca 17 Kft., amit a cégnyilvántartás szerint körülbelül egy héttel azelőtt hoztak létre, hogy az üzlethelyiséget kijelölte volna az önkormányzat elidegenítésre. Az ingatlant most, felújítás után 430 millióért árulják. Ezen a linken nézheti meg a hirdetést.

A CBA korábban, az Indexszel közölte, hogy teljes mértékben törvényesen zajlott az ingatlan megvásárlása.

Simicska és a reklámtáblák

Húszszoros hasznot húz Simicska Lajos cége az V. kerületi reklámfelületek értékesítésén – a napokban erről is írt Juhász Péter a Facebook-oldalán. Az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője bejegyzésében összehasonlította, hogy mennyi a hirdetőoszlopok bérbeadásából származó bevétele az V. kerületnek és mennyi Simicska Lajos cégének, a MAHIR-nak.

Juhász Péter információi szerint a kerület a MAHIR-tól akár 21 ezer forintot is kaphat: „Normál esetben havi 8000 forint, ha kiemelt helyen van, akkor 17.000, ha meg is van világítva, akkor 21.000”.

Az Együtt politikusa szerint Simicska Lajos (k) cége húszszoros haszonnal dolgozik Fotó: Bielik István - Origo

Az Együtt politikusa posztjában azt írja, hogy Simcska Lajos egy kiemelt helyen lévő oszlopot akár több mint több százezer forintért is tovább adhat: „Ha valaki egyben kiveszi az egész oszlopot, akkor átlagosan havi 200.000.- forintért, de ha kivilágított, és kiemelt helyen van, akkor 370.000-ért.”

Ez nagyságrendileg egy húszszoros szorzó – állapította meg Juhász Péter. Hozzáteszi azt is, hogy „ebben a kerületben, ahol nem csak a budapestiek nagy része halad át naponta, de a turisztikai szempontból is kihagyhatatlan célállomás, a teljes közterületi reklámból befolyó bevétel mindössze 11 millió forint egy évben”.

Juhász nem ismeri a jogszabályokat

Az V. kerületi önkormányzat szerint Juhász Péter nincs tisztában a jogszabályokkal. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy „Budapesten minden kerület hasonló feltételekkel adja bérbe a hirdetőoszlopok helyét, hiszen az oszlopokat a Mahir építette és tartja karban. Az oszlopok helyéért lehet közterület használati díjat kérni. Ezen díjak kivetésének módját és mértékét (a határokat) a fővárosi keretrendelet szabályozza. Egész Budapesten a belvárosi díjak a legmagasabbak. Erről Juhász Péternek fogalma sincsen, mert egyáltalán nem ismeri az önkormányzatok működését szabályozó jogszabályokat.”