Bezáratnák Andy Vajna kaszinóit

Las Vegas, kaszinó, póker, nevada, USA, amerika, szerencsejáték, roulette
Interior view of a casino in Las Vegas, USA, 17 September 2012. Photo: Reinhard Kaufhold
Vágólapra másolva!
Míg a sarki fűszerestől a konditermekig szinte minden vállalkozás a NAV-hoz bekötött pénztárgépekkel üzemel, addig a kaszinók, amelyek többségét Andy Vajna filmipari kormánybiztos üzemelteti, nincsenek kellően ellenőrizve, csak biztonsági kamerákkal - állapította meg az LMP. Az ellenzéki párt bezáratná a kaszinókat, amíg nincs hatékony ellenőrzés.
Vágólapra másolva!

Nem tartja hatékonynak a magyarországi kaszinók - a nyolcból ötöt Andy Vajna filmipari kormánybiztos érdekeltségei üzemeltetnek - gazdálkodásának ellenőrzését az LMP.

Bezáratnák a kaszinókat

Ameddig nincsenek bekötve Andy Vajna kaszinói a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) közvetlenül, addig azokat be kell zárni - mondta az Origónak Ikotity István LMP-s képviselő. Az ellenzéki politikus ezt azzal indokolta, hogy

a NAV átalakításával megbízott kormánybiztos, Tállai András nem adott megnyugtató válaszokat

a témában feltett írásbeli kérdésére.

Kaszinó Las Vegasban - a budapesti Las Vegas kaszinót Andy Vajna üzemelteti Forrás: AFP/Reinhard Kaufhold

Ikotity azt tudakolta, miért jó, hogy a kaszinókban csak kamerák vannak. "A hébe-hóba megvalósuló NAV-ellenőrzés és a kamerás megfigyelés helyett azt szeretnénk, hogy Andy Vajna kaszinói is be legyenek közvetlenül kötve a NAV-hoz, ha már a sarki fűszerestől kezdve az autóalkatrész-kereskedőkön át a konditermekig mindenkit rákapcsolnak az online pénztárgépekre" - írta.

Kitérő választ kapott

A NAV-átalakítással is megbízott Tállai András államtitkár válaszában nem tért ki arra, hogy a kaszinókat miért nem kötelezik a NAV-os online rendszer használatára, illetve tervez-e ezen változtatni a kormány, csak annyit közölt, hogy

a játék tisztasága, a biztonság és a pénzmosás ellenes intézkedések betartása érdekében a nyolc magyar kaszinóban 1056 kamera üzemel.

Tállai válaszából az derül ki, hogy a biztonsági kamerák ugyan a pénzmozgással járó eseményeket is gögzítik a kaszinókban, ám ez nincs közvetlen összefüggésben a kaszinók elszámolási kötelezettségével. A felvételeket - amíg néhány hét után nem törlik őket - persze a NAV ellenőrei megtekinthetik - tette hozzá Tállai.

LMP: Vajna magát ellenőrzi

Az LMP szerint semmit nem ér az, hogy a kaszinókat kamerával ellenőrzik, hiszen a videó szobákban a kaszinószervezők emberi ülnek. "Andy Vajna saját magát ellenőrzi, hogy minden legálisan folyik-e a kaszinókban, valóban bevallja-e a teljes bevételét és adózik is utána" - állapította meg Ikotity.

Hosszú sor áll Andy Vajna egyik budapesti kaszinója előtt Forrás: Origo

Andy Vajna kaszinói korábban már a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfóján is szóba kerültek. Ekkor derült ki, hogy a kaszinók nincsenek bekötve a NAV-hoz. Lázár János ehhez akkor annyit fűzött hozzá: a kaszinók játékadót fizetnek, nincs blokkadási- és áfafizetési kötelezettségük, helyette van játékadó, amit viszont szigorúan ellenőriznek.

Különadót akart az ellenzék

Egy másik ellenzéki párt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) a nyáron azt javasolta, vessenek ki különadót a játékkaszinókra és az internetes sportfogadásra. Az így befolyó összegből a többi közt az egészségügyet és a szociális ágazatot támogatnák.

Az ellenzék különadót vetne ki Vajna kaszinóira, a civilek korlátoznák a nyitva tartásukat Fotó: Valuska Gábor

Egy civil szervezet, a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete pedig ugyancsak a nyáron azzal a javaslattal állt elő, hogy szűkítsék a kaszinók nyitva tartását a jelenlegi 0-24 óráról az este tíz órától hajnali öt óráig tartó időszakra, vasárnap pedig tartsanak zárva a játéktermek.